F
franek100milionow
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Jakiś czas temu w gminie próbowałem złożyć wniosek o nadanie numeru nieruchomości, która jest w trakcie budowy.
Dowiedziałem się że nie jestem w stanie tego dokonać od ręki ponieważ gmina wymaga ode mnie dokumentów takich jak:
Moje pytanie jest następujące czy urząd gminy powinien bądź w ogóle może wymagać tych pism? czy powinien zadowolić się tylko wnioskiem i mapką.
Na jakiej podstawie urząd może wymagać pozostałych pism?. Ubiegam się o nadanie numeru, brak numeru jest bardzo kłopotliwy podczas budowy i jest mi to utrudniane.
Dowiedziałem się że nie jestem w stanie tego dokonać od ręki ponieważ gmina wymaga ode mnie dokumentów takich jak:
- wniosek o nadanie numeru porządkowego,
- dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości w przypadku jeśli wnioskodawca nie jest ujawniony w ewidencji gruntów i budynków (czy to jest potrzebne?),
- kopia zaświadczenia z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego (albo to?),
- kopia mapy z inwentaryzacji powykonawczej budynku (powykonawczej budynku?),
- kopia pozwolenia na budowę - i tutaj dotyczy to budynków w trakcie budowy (po co urzędowi taka dokumentacja?).
Moje pytanie jest następujące czy urząd gminy powinien bądź w ogóle może wymagać tych pism? czy powinien zadowolić się tylko wnioskiem i mapką.
Na jakiej podstawie urząd może wymagać pozostałych pism?. Ubiegam się o nadanie numeru, brak numeru jest bardzo kłopotliwy podczas budowy i jest mi to utrudniane.