Nadgodziny i Gleitzeitkonto

• Autor wątku Autor wątku nicram44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicram44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich

Przede wszystkim przepraszam jeśli dubluję temat - nie udało mi się znaleźć.

Pracuję i mieszkam w Niemczech od niedawna (od lipca 2011). Pracuję przez pośrednika, firmę LOGworks GmbH. Przy pierwszej wypłacie (dopiero) dowiedziałem się, że nie zostaną mi wypłacone pieniądze za przepracowane nadgodziny a zostaną one odłożone przez firmę (na ich koncie oczywiście) na moją czarną godzinę. Zdenerwowałem się, bo nikt mnie przed przyjazdem, ani przy podpisywaniu umowy, o takim cudzie nie poinformował. Uzgodniłem, dość zdenerwowany, że będą mi wypłacane pieniądze za wszystkie przepracowane godziny. Oczywiście ucieszyłem się, bo to w końcu więcej pieniążków dla żony i malutkich dzieci siedzących w Polsce. Jakież było moje zdziwienie gdy 5.12.2011 dostałem maila z firmy o przecudownej treści:
cyt. "Gleitzeitkonto/Arbeitszeitkonto
Zgodnie z obowiazujacym prawem Firma LOGworks GmbH zobowiazana jest do zalozenia kazdemu pracownikowi tzw. Gleitzeitkonta, na ktore przekazuje sie nadgodziny. Maja one byc zabezpieczeniem w przypadku, gdy np. magazyn, w ktorym pracownik jest zatrudniony ma tzw. Betriebspause. Wtedy odpisuje sie za te dni godziny z tego konta i pracownik dostaje normalne wynagrodzenie.
Na przyklad w okresie swiateczno-noworocznym wiele zakladow w Niemczech ma przerwe, wtedy tez te godziny na koncie sa bardzo potrzebne.
W zwiazku z powyzszym wszyscy pracownicy musza byc traktowani jednakowo.
Poza tym, w przypadku pracownikow z Polski Firma LOGworks ponosi tez ryzyko zwiazane np. z wynajmowaniem lokali. Jest to wiec swego rodzaju zabezpieczenie dodatkowe ze strony zakladu pracy.
Decyzja kierownictwa Firmy:
- Kazdemu pracownikowi bedzie miesiecznie odpisywane 20 nadgodzin na na jego Gleitzeitkonto
- W nastepnych miesiacach liczba godzin na jego Gleitzeitkonto bedzie stopniowo podnoszna do 100 godzin i „zamrozona“ na tym stanie, jak to bylo wyzej uzasadnione.
- Jesli stan jego konta bedzie wyzszy niz 100 godzin, zostanie mu to wyplacone z nastepna pensja
- Godziny za sobote czy dzien swiateczny nie podlegaja wyzej wymienionym punktom i zostana wyplacone od razu
W przypadku rozwiazania umowy o prace wszystkie godziny zostaja wyplacone z ostatnia pensja.
"

Dodam od razu, że firma nie ponosi żadnego ryzyka związanego z kwestią mojego mieszkania, wynajmuję mieszkanie sam i sam za nie płacę, nie dostaję też od firmy żadnego, nawet symbolicznego dodatku na mieszkanie.
Kolejna kwestia jest taka, że w moim zakładzie pracy nie będzie żadnej przerwy świątecznej, jest nawał pracy. Dalej idąc, moja umowa o pracę, jest zawarta na okres 6 m-cy, od 12.07.2011 do 11.01.2012

Moje pytanie jest w zasadzie krótkie. Czy to prawda, że niemiecki pracodawca musi zakładać mi konto na nadgodziny i może odmówić mi wypłacenia za nie wynagrodzenia pomimo wyraźnego żądania z mojej strony?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Prawda.Moj maz, dopiero po przekroczeniu 150h, bedzie dostawal pieniadze za nadgodziny.

Powrót