nadgodziny na stażu i praca po nim

• Autor wątku Autor wątku avaster12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

avaster12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam dostalem sie na staż w pewnej firmie przez urząd pracy i chcę sie dowiedzieć czy pracodawca może wypłacić mi nadgodziny lub zamiast dać mi dzień wolny, praca przewaznie trwa od 8 do 23 lub nawe 2 dni (delegacja). Wczesniej nie mogę wyjść bo praca nie jest w biurze ty w terenie, nie mam zamiaru wracać pieszo.

Drugie pytanie jest takie czy muszę po stazu podjąć pracę, przyjmując na staż pracodawca zgodził się na 3 miesiące zatrudnienia skturego chętnie zrezygnuje bo te godziny mie wykończenia.

Zgodnie z 7.2. Rozporządzenia MPiPS z dnia 20.08.2009r. ws. szczegółowych warunków odbywania stażu bez bezrobotnych "Bezrobotny nie może odbywać stażu w niedziele i święta, w porze nocnej, w systemie pracy zmianowej ani w godzinach nadliczbowych." Natomiast jeśli już doszło do tego, że pracowałeś w godzinach nadliczbowych, to nie ma możliwości wypłaty ekwiwalentu pieniężnego. Organizator stażu bezzwłocznie powinien umożliwić Ci odebranie tych godzin. Nie zalecam natomiast dnia wolnego w zamian za to, bo musiałoby to zostać uwzględnione w liście obecności jako odbiór za godzinny "nadprogramowe", których... być w ogóle nie powinno.
avaster12 napisał:
czy muszę po stazu podjąć pracę, przyjmując na staż pracodawca zgodził się na 3 miesiące zatrudnienia skturego chętnie zrezygnuje bo te godziny mie wykończenia.
Nie musisz, ale jeśli oferta ta spełnia kryteria "odpowiedniej pracy" (definicja zawarta jest w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy) i odmówisz jej przyjęcia, to zostaniesz pozbawiony statusu osoby bezrobotnej na okres 120,180 lub 270 dni.

Ostatnia edycja:
Powinieneś poinformować PUP jak twój staż wygląda. Pisemnie! Skoro w trakcie stażu nie zgłaszałeś żadnych zastrzeżeń to znaczy, że je akceptowałeś.

Powrót