Nadgodziny / zmiana stanowiska

• Autor wątku Autor wątku pytajacy25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajacy25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie nagłych zmian w moim miejscu pracy. Trochę siedzę w temacie bhp jak i prawie pracy ale nie do końca więc chciałem zapytać tutaj .

1) Czy pracodawca może nagle zarządzić abym ja jako operator/pomocnik jednej z maszyny nagle uczył się na kolejnych by w razie wu miał na niej ktoś pracować? Sytuacja podyktowana tym iż niekiedy brak ludzi chetnych na nadgodziny i maszyna stoi.
Szkolenia na innych maszynach miały by odbyć się w dni wolne od mojej pracy jako tzw. Nadgodziny. Zaznaczam że nauka na innych maszynach nie równa się z podniesieniem zarobków lecz tylko umiejętności:)

2) Pracuje w systemie 12 godzinnym.( dniówka 12h następnie nocka 12h i 2 dni wolne, weekendy też pracujemy. Wolne jedynie święta ustawowe) Pytanie takie czy mogę odmówić nadgodzin w tym systemie
czy muszę podać jakiś powód? Nadgodziny wypadają np. dzień przed moją dniówką bądź nocka po mojej nocy inaczej grafik nie puszcza. Czy nadgodziny są obowiązkiem? Jak to jest z tytułu posiadanych dzieci? Pracujemy razem tzn żona i ja, mamy dwójkę dzieci 3/7 lat. Jaki jest przepis odnośnie odmawiania nadgodzin gdy posiadasz dzieci..?

Rodzice wychowujący dzieci do 8. roku życia – zgodnie z art. 178 § 2 KP, tacy pracownicy mogą pracować w godzinach nadliczbowych, jedynie jeśli wyrażą na to dobrowolną, pisemną zgodę; odmowa w tym przypadku nie może powodować żadnych negatywnych konsekwencji.

Dość istotne jeśli pracujecie razem z żoną to, gdy oboje rodzice są zatrudnieni, muszą zdecydować, które z nich przejmuje ochronę. Oboje nie możecie z tego korzystać.

1) zależy co masz napisane w umowie o prace - jeżeli tylko operator maszyn to jak najbardziej ma prawo nakazać sie uczyć obsługi pozostałych maszyn na wydziale
jak np. masz tokarz to nie może nakazać uczyć sie pracy np. na frezarce czy innej maszynie
Polecenie pracy w dniu wolnym to jeszcze nie nadgodziny , w tym wypadku będą one dopiero na koniec okresu rozliczeniowego

Rajkocik napisał:
Rodzice wychowujący dzieci do 8. roku życia – zgodnie z art. 178 § 2 KP, tacy pracownicy mogą pracować w godzinach nadliczbowych, jedynie jeśli wyrażą na to dobrowolną, pisemną zgodę; odmowa w tym przypadku nie może powodować żadnych negatywnych konsekwencji.

Dość istotne jeśli pracujecie razem z żoną to, gdy oboje rodzice są zatrudnieni, muszą zdecydować, które z nich przejmuje ochronę. Oboje nie możecie z tego korzystać.
A co w przypadku jeżeli 4 lata temu podpisałem wraz z innymi pracownikami dokument w którym potwierdziłem chęć pracy w nadgodzinach ? Wtedy w rodzinie było jedno dziecko więc okej a teraz przy dwójce niekiedy ciężko iść na nadgodziny. Jak ten dokument ma sie do tego ?

pytajacy25 napisał:
A co w przypadku jeżeli 4 lata temu podpisałem wraz z innymi pracownikami dokument w którym potwierdziłem chęć pracy w nadgodzinach ? Wtedy w rodzinie było jedno dziecko więc okej a teraz przy dwójce niekiedy ciężko iść na nadgodziny. Jak ten dokument ma sie do tego ?
Złóż u pracodawcy oświadczenie pisemne, że od określonego dnia cofasz wcześniejszą zgodę na pracę w nadgodzinach.

Rajkocik napisał:
Złóż u pracodawcy oświadczenie pisemne, że od określonego dnia cofasz wcześniejszą zgodę na pracę w nadgodzinach.
U żony w zakładzie pracy taki dokument podpisywany jest co roku w styczniu.

zgodę można cofnąć w każdej chwili

Powrót