nadgodziny

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka 1967
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka 1967

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
pracuję w systemie 12-to godzinnym przez 7 dni w tygodniu na moim stanowisku jest tylko 2 osoby ,więc wychodzą nam nadgodziny (oprócz tego zawsze muszę zostać po 12 godz. 2 lub 3 godz.) od 16.04.2007 do 30.06.2007 wyszło mi około 120 nadgodzin -niestety nie jestem w stanie tego odebrać bo na moim stanowisku jest nas tylko 2 a nie chcą nam zapłacić 16.07.2007 kończy mi się okres próbny i nie chcę tam dalej pracować -jak mogę zmusić pracodawcę do oddania lub zapłaty za te nadgodziny??!
czy mogę odebrać je przed odejściem(to i tak ponad 2 tyg.)! czy żądać zapłaty

Musisz to, przede wszystkim, uzgodnić z pracodawcą. On musi zdecydować, czy możesz / masz te godziny odebrać w naturze, czy Ci za nie zapłaci. Jeśli w ogóle nie będzie chciał ich Tobie zrekompensować, sprawę należy zgłosić do PIP.

ja już raz chciałam odejść właśnie z powodu tych nadgodzin to mi obiecali że będzie przeszkolona osoba i odbiorę je ,niestety do dziś nic w tej sprawie nie zrobiono(2 tygodnie) nie wierzę już że coś się zmieni a koniec tej umowy to dla mnie jedyna szansa na odzyskanie tych nadgodzin -czy mogę w poniedziałek zanieść klucze i wyjść mówiąc że do końca umowy nie będę już przychodziła do pracy bo odbieram nadgodziny, czy będzie to porzucenie pracy?-jeżeli przepracuję do końca umowy a oni mi nie zapłacą(jestem pewna) to jakie dokumenty muszę mieć do sądu pracy aby wywalczyć te pieniądze

Tak, będzie to porzucenie pracy i możesz za to zostać zwolniona dyscyplinarnie. Nie radzę tego robić. Powiadom o całej sytuacji PIP.

Powrót