Nadmierność kosztów wymiany

• Autor wątku Autor wątku AniaNowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AniaNowak

Wysłałam do Sprzedawcy robot kuchenny który się zepsuł. W ramach rękojmi poprosiłam o wymianę na nowy.
To pierwsza awaria, robot kupiłam 15 miesięcy temu.

Sprzedawca odmówił wymiany na nowy i jako powód podał cytuję "(...) nie możemy przychylić się do oczekiwanego sposobu załatwienia reklamacji ze względu na nadmierność kosztów, których wymagałaby wymiana towaru. (...)"

I zaproponował nieodpłatną naprawę. Miałam im odpowiedzieć w ciągu 14 dni, jakie jest moje stanowisko w tej sprawie.

Odpisałam, że nie zgadzam się na naprawę i proszę ich o dokładne poinformowanie mnie z czego wynikają nadmierne koszty wymiany, co to są za koszty i w jakiej wysokości.

Sprzedawca w odpowiedzi napisał: "Uprzejmie informuję, że przedstawione stanowisko Sprzedawcy zostaje podtrzymane. W przypadku braku wyrażenia zgody na naprawę, nienaprawione urządzenie zostanie odesłane."

A zatem nie odpowiedzieli mi na pytanie odnośnie kosztów wymiany które są powodem tego, że nie wymienią sprzętu na nowy. Pomimo, że jest w okresie rękojmi.

Co powinnam teraz zrobić? Zepsuty robot znajduje się u nich od 1 sierpnia.

Ostatnia edycja:
Myślisz że każdy wymieni Ci zepsute urządzenie na nowe gdy tylko się zepsuje?
Używałaś go 15 miesięcy a teraz chcesz nowego?
Zejdź na ziemię.

mpn103 napisał:
Myślisz że każdy wymieni Ci zepsute urządzenie na nowe gdy tylko się zepsuje?
Używałaś go 15 miesięcy a teraz chcesz nowego?
Zejdź na ziemię.

Z tytułu rękojmi mam do tego prawo. Przez 24 miesiące Sprzedawca odpowiada za wady sprzętu.

A sprzedawca ma prawo powołać się na nadmierność kosztów, których wymagałaby wymiana towaru i nie musi Ci tego udowadniać.

Przypuszczalnie koszt części jest znacznie mniejszy niż koszt nowego robota. Masz prawo się z tym nie zgodzić i oddać sprawę do sądu, a wtedy oceni to już rzeczoznawca sądowy.

delrey napisał:
A sprzedawca ma prawo powołać się na nadmierność kosztów, których wymagałaby wymiana towaru

Zgadza się.

delrey napisał:
i nie musi Ci tego udowadniać.

W taki sposób ustawodawca dawałby prawo do nadużywania odmowy wymiany przez sprzedawców z powodów nieprawdziwych. Bo skoro nie musi Twoim zdaniem.

delrey napisał:
Przypuszczalnie koszt części jest znacznie mniejszy niż koszt nowego robota. Masz prawo się z tym nie zgodzić i oddać sprawę do sądu, a wtedy oceni to już rzeczoznawca sądowy.

W nosie mam przypuszczenia. I chyba nie sądzisz, że oddam sprawę do sadu na podstawie przypuszczeń. Tylko się Tobie wydaje, że rozmawiasz z blondynką.

Ostatnia edycja:
Ty natomiast jak widać znasz tą trzecią możliwość i jako wybitny prawnik postanowiłaś tutaj przyjść i się z nami nim pochwalić

mypetro napisał:
Ty natomiast jak widać znasz tą trzecią możliwość i jako wybitny prawnik postanowiłaś tutaj przyjść i się z nami nim pochwalić

Raczej...będzie to w stylu: "wiem...ale nie powiem".

"Odpisałam, że nie zgadzam się na naprawę i proszę ich o dokładne poinformowanie mnie z czego wynikają nadmierne koszty wymiany, co to są za koszty i w jakiej wysokości."

Tak trudno się domyśleć. jest to koszt utylizacji Twojego robota i zakup nowego dla Ciebie, bo taki masz kaprys. A Sprzedawca chce oddać Ci w pełni sprawny sprzęt naprawiając go i do tego ma prawo.

Powrót