Nadpłata alimentów z Funduszu Alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku mordka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mordka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,mam pytanie odnoscie nadpłaty z FA.Mam taką sytuację.Mianowice w 2009 r miałam podwyzszone alimenty na 2 dzieci .Gdy otrzymałam wyrok było tam napisane ze alimenty podwyzszone są od miesiąca maja.Rozprawa zakonczyła sie w pazdzierniku,tak więc powinnam mieć nadpłacone alimenty od miesiąca maja,a miałam od pazdziernika(za jeden miesiac).Wtedy usłyszałam ze nie otrzymam nadpłaty bo prawo nie działa wstecz.Obecnie mam teraz taką samą sytuację na 3 dziecko i Urząd poinformował mnie ze otrzymam nadpłatę.Poistanowiłam wyjasnić ta starą sytuację udając sie do Urzadu ktory w 2009 r mi odmowił nadpłaty.Usłyszałam ze w 2009 r w tym miescie przepisy mowiły ze nadpłata alimentow jest od miesiaca uprawomocnienia się wyroku,czyli od pazdziernika.Po czym zadzwoniłam do Urzedu MOPS w miescie w ktorym obecnie toczy sie sprawa z obecnymi alimentami gdzie mnie poinformowano,ze nie mozna inaczej interpretowac przepisów.Więc teraz nic nie rozumiem.Dlatego proszę o informację jak to jest z tą nadpłatą?Najbardziej chodzi mi o rok 2009 bo teraz wiem ,ze dostanę,ale dlaczego skoro tak samo brzmi przepis ,nic sie nie zmieniło to wtedy mi nie uznali .dziękuję

To moze inaczej zapytam,czy może jest tu osoba ktora miała podwyzszenie alimentów?Czy gdy Fundusz Alimentacyjny wystawił decyzję zmieniającą nadpłacił od miesiąca ,ktory był ustanowiony przez sąd.?Tzn.np .sprawa toczy sie od stycznia i wiadomo,ze rozprawy są czasem dwie czasem trzy ale w końcu się konczy zostaja zasadzone wyzsze alimenty i wtedy otrzymuje sie wyrok w ktorym jest informacja od jakiego miesiąca zostały podwyzszone alimenty.I wtedy ten wyrok zanosi sie do Komornika.Komornik przesył do mopsu i tu nastepuje nadpłata(powinna nastąpić) i dlatego pytam czy jest tu osoba ,ktora taką nadpłatę otrzymała.

Moja kolezanka miala sprawe o podwyzszenie alimentów(tez alimenty wyplaca Fa)-sprawe załozyły w styczniu 2012 a wyrok podwyzszający miala w maju 2012-i FA wyrównało jej te alimenty za te miesiace.Podobno sie przepisy zmieniły-sama byłąm zdziwiona bo jak ja składałam wniosek o alimenty z FA to zadnego wyrówniania nie dostałam tylko liczylo sie od dnia zlozenia wniosku(ale ja nie mialam wyroku podwyzszającego-bo o alimenty staralam sie pierwszy raz)

ja mam alimenty od 1 marca br po 300 zl mcznie do FA wniosek skladam w sierpniuczyli za zalegle miesiace nie otrzymam pieniedzy?

Powrót