Nadplata u Komornika

• Autor wątku Autor wątku DellMars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DellMars

Zbanowany
Odpowiedzi
240
Komornik zająl dwa rachunki bankowe dluznika a obydwa banki przekazaly cale zadluzenie do Komornika...
(Dlug zostal pobrany dwa razy)

Ile czasu ma Komornik na zwrocenie nadplaty?

Niezwłocznie/niebawem/bez zbędnej zwłoki po wydaniu postanowienia itp

DellMars napisał:
Ile czasu ma Komornik na zwrocenie nadplaty?

Nie ma regulacji - dlatego (imo) zasadne jest stosowanie przez analogię art. 22 ukse - czyli 4 dni.

guest_user napisał:
Nie ma regulacji - dlatego (imo) zasadne jest stosowanie przez analogię art. 22 ukse - czyli 4 dni.

Tak ale gdzie ma zwrocic... na jeden z rachunkow ktory zająl?

DellMars napisał:
Tak ale gdzie ma zwrocic... na jeden z rachunkow ktory zająl?

Jeżeli jest nadpłata - to wzywasz komornika do jej przekazania. Jak nie wezwiesz to komornik wezwie Ciebie do wskazania numeru rachunku - "niezwłocznie". Jednakże jak sam nie zadziałasz to nie możesz czynić komornikowi zarzutu że ta "niezwłoczność" trwała dłużej niż sobie to wyobrażałeś.

Komornik zajmując rachunku nie zna ich numerów, rodzaju i ilości.
W interesie dłużnika jest, żeby komornik był w posiadaniu nr rachunku bankowego na który ma być zwrócone.
4 dni robocze jeśli już, ale nie do końca wydaje się zasadne.

Czesto banki zajmuja caly rachunek bankowy dluznika w znaczeniu dlug 5000 tys a na ror 10000 tys.
Czy takie dzialania bankow sa prawidlowe. Jesli dluznik ma wiecej pieniedzy na rachunku niz dlug, to czy bank moze klientowi unkemozliwosc dalsze korzystanie ze srodkow na rachunku?

Dopuki pieniadze nie zostana przekazane do komornika to klient moze wylacznie korzystac z kwoty wolnej, pomimo iz ma na ror ma wielokrotnosc dlugu, taka sytuacja spotkala mnie w przeszlosci w pekao sa (2017 rok)

To jest absurdalne, bo w zawiadomieniu o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego komornik co do grosza wskazuje kwotę podlegającą potrąceniu.

DellMars napisał:
Czesto banki zajmuja caly rachunek bankowy dluznika w znaczeniu dlug 5000 tys a na ror 10000 tys.
Czy takie dzialania bankow sa prawidlowe. Jesli dluznik ma wiecej pieniedzy na rachunku niz dlug, to czy bank moze klientowi unkemozliwosc dalsze korzystanie ze srodkow na rachunku?

Sposób dysponowania środkami na rachunku bankowym wynika z umowy o prowadzenie rachunku bankowego jaką podpisałeś zaś uprawnienie banku wynika z art. 50 ust. 1 ustawy prawo bankowe.

art.50. 1. Posiadacz rachunku bankowego dysponuje swobodnie środkami pieniężnymi zgromadzonymi na rachunku. W umowie z bankiem mogą być zawarte postanowienia ograniczające swobodę dysponowania tymi środkami.

Kontrolą tych postanowień (na gruncie konsumenckim) zajmuje się m.in rzecznik finansowy.

Ostatnia edycja:
@guest_user może nie widziałem w życiu wszystkich regulaminów wszystkich banków, ale o ile spotykałem się z zapisami umożliwiającymi blokadę całości środków na rachunku w przypadku zajęcia, to nie spotkałem się z tym, żeby było to możliwe w przypadku braku zajęcia.

Zajęcie zrealizowane w 100%, to zajęcie, które przestaje obowiązywać w chwili jego realizacji. A co za tym idzie komornik nawet nie musi go uchylać. Stąd zapis, który umożliwiałby robienie tego, co zrobił w przypadku pytającego bank po prostu istnieć nie może.

Więc:
Czy takie dzialania bankow sa prawidlowe.
Czasami stosowne zapisy w regulaminie umożliwiają bankowi takie działanie, jednakże nie może ono trwać dłużej niż czas obowiązywania zajęcia. Zajęcie określone przez komornika co do wysokości jest zrealizowane w chwili przekazania kwoty zajęcia komornikowi.

Jesli dluznik ma wiecej pieniedzy na rachunku niz dlug, to czy bank moze klientowi unkemozliwosc dalsze korzystanie ze srodkow na rachunku?
Tylko do czasu przekazania komornikowi środków, a i to tylko w wypadku istnienia stosownych zapisów w regulaminie/umowie.

Dopuki pieniadze nie zostana przekazane do komornika to klient moze wylacznie korzystac z kwoty wolnej, pomimo iz ma na ror ma wielokrotnosc dlugu, taka sytuacja spotkala mnie w przeszlosci w pekao sa (2017 rok)
Zmień bank i zgłoś sprawę do rzecznika.

Syphar napisał:
@guest_user może nie widziałem w życiu wszystkich regulaminów wszystkich banków, ale o ile spotykałem się z zapisami umożliwiającymi blokadę całości środków na rachunku w przypadku zajęcia, to nie spotkałem się z tym, żeby było to możliwe w przypadku braku zajęcia.

A ja się spotkałem... np. w przypadku podejrzenia prania brudnych pieniędzy. Nie mniej jednak w tym przypadku (o ile dobrze widzę) zajęcie jest lub było.

Ostatnia edycja:
A ja się spotkałem... np. w przypadku podejrzenia prania brudnych pieniędzy.
To inna zupełnie sytuacja. Nie wchodźmy w tematykę prawa karnego w sprawie cywilnej.

Powrót