Nadpłata w podatku dochodowym - skarga do WSA

• Autor wątku Autor wątku Reflectore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reflectore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Sprzedając lokal informowałem się w Urzędzie Skarbowym oraz w Krajowej Informacji Podatkowej jaki podatek i kiedy muszę odprowadzić. Zostałem poinformowany że muszę opodatkować sprzedaż 19% podatkiem ponieważ nie przysługuje mi tzw. ulga meldunkowa bo nie byłem właścicielem lokalu przez cały rok kalendarzowy ( byłem tam zameldowany przez okres 20 lat ).
Zgodnie z powyższymi wytycznymi zapłaciłem podatek.
Okazało się jednak że od 1 stycznia 2007 roku ( sprzedaż miała miejsce 14 kwietnia 2007 roku ) osoba która w sprzedawanym lokalu była zameldowana nie musi odprowadzać podatku.
Wystąpiłem więc do Urzędu Skarbowego o stwierdzenie nadpłaty w podatku dochodowym.
Organ pierwszej instancji poinformował mnie że nie stwierdzi nadpłaty ponieważ nie zostało złożone zaświadczenie o spełnieniu warunków zwolnienia z tego podatku. ( Nie złożyłem oświadczenia w terminie ponieważ Urząd Skarbowy oraz Krajowa Informacja Podatkowa poinformowała mnie że nie przysługuje mi ulga meldunkowa )
Napisałem odwołanie do Izby Skarbowej która utrzymała w mocy decyzje organu pierwszej instancji.

Moje pytanie brzmi następująco: Czy mam szanse wygrać sprawę gdy wniosę skargę do WSA ?

Z góry dziękuję za pomoc

informowałem się w Urzędzie Skarbowym oraz w Krajowej Informacji Podatkowej jaki podatek i kiedy muszę odprowadzić. Zostałem poinformowany że muszę opodatkować sprzedaż 19% podatkiem
Czy ma Pan to na piśmie?
Jeśli nie, to trudne to będzie (być może nawet niemożliwe) do udowodnienia.

Problem polega na tym że nie mam tego. Była to zwyczajna informacja nie udokumentowana niczym.

Proszę pamiętać, że z urzędami nigdy nie załatwia się spraw "na gębę" czy też telefonicznie. Zawsze w takiej sytuacji obywatel będzie na straconej pozycji, a winy urzędnika praktycznie nie da się wtedy udowodnić.

Powrót