Nadruk nazwiska znanej osoby i fikcyjnej postaci na rzeczy i sprzedaż jej

• Autor wątku Autor wątku SaintPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SaintPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Załóżmy hipotetyczną sytuację, że chcę nazwisko znanego w Polsce autora książek(filmów, muzyki) umieścić na długopisie, a potem sprzedawać te długopisy prowadząc własną działalność. Na długopisie miałyby się znaleźć także postacie z twórczości autora, które byłby rysunkiem mojego autorstwa (moje wyobrażenie o przedmiotach albo postaci z książki) i byłyby podpisane jako postać z książki.

Dla przykładu weźmy Henryka Sienkiewicza i postać z jego noweli Janko muzykanta. Czy mógłbym na długopisie umieścić nazwisko autora, mojego własnego projektu rysunek przedstawiający Janko muzykanta i podpisać "Janko muzykant" ??

Albo napis "Tadeusz Soplica" + rysunek, a pod spodem napis "w hołdzie Adamowi Mickiewiczowi"

Co właśnie w takim przypadku jak autor nie żyje i czy jest różnica czy zmarł dawno temu czy niedawno ?

SaintPL napisał:
Załóżmy hipotetyczną sytuację, że chcę nazwisko znanego w Polsce autora książek(filmów, muzyki) umieścić na długopisie, a potem sprzedawać te długopisy prowadząc własną działalność.
Trzeba uważać, gdyż nazwisko jest prawnie chronionym dobrem osobistym danego człowieka - Art.23. i 24.kc. Ale oczywiście, Jan Kowalski nosi dużo ludzi, i nie można by po samym nazwisku zidentyfikować jakiejś osoby. Jednakże, jeśli rysunek umożliwiałby taką identyfikację, to już co innego.

Powrót