Nadruki na koszulkach a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku filipowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filipowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
zdaję sobie sprawę, że istnieje już kilka podobnych tematów, ale w żadnym z nich nie dotknięto chyba sedna sprawy.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozpoczęciem sprzedaży koszulek z nadrukami, które wykonywałbym własnoręcznie, bazując na znanych motywach i postaciach ze świata filmu, muzyki, gier komputerowych. Przeglądając jednak fora podobne do tego, zdałem sobie sprawę, że trzeba najpierw wziąć pod uwagę poszanowanie praw autorskich.

Jednak już po kilku minutach spędzonych w popularnych serwisach aukcyjnych widać, że dużo sprzedawców oferuje nadruki na koszulki korzystając z wizerunków znanych postaci (chociażby Michaela Jacksona)
lub popularnych znaków zastrzeżonych (superman, playboy, itp). Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby ci sprzedawcy płacili za prawa do każdego nadruku.

I stąd moje pytanie: jeżeli popularne polskie serwisy aukcyjne dopuszczają zakładanie aukcji z wydrukami na koszulkach wykorzystującymi podobizny znanych ludzi lub popularne loga, to czy nie oznacza to jednak, że taka działalność jest legalna?

Chcę z góry zaznaczyć, że nie mam na celu oskarżania kogokolwiek o łamanie prawa, po prostu sam jestem ciekaw czy mogę taką działalność rozpocząć.

filipowski napisał:
I stąd moje pytanie: jeżeli popularne polskie serwisy aukcyjne dopuszczają zakładanie aukcji z wydrukami na koszulkach wykorzystującymi podobizny znanych ludzi lub popularne loga, to czy nie oznacza to jednak, że taka działalność jest legalna?
nie oznacza...:D

Na pierwszy strzał odpowiada zawsze rozpowszechniający, czyli właściciel aukcji...

Powrót