Nagie zdjecia wstawiane na internet bez zgody

• Autor wątku Autor wątku magdaanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdaanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,
mam takie dosc wstydliwy problem. Rok temu zrobilam pare nagich zdjec, bylam zakochana i dalam je mezczyznie, teraz jego obecna zona, wstawia je na portal picasaweb. Czy jest jakas mozliwosc zaskarzyc ja????

Z gory dziekuje za odpowiedz.

ja nie udziele Tobie porady prawnej, ale czytalem twojego posta-jest to coś strasznego-mam nadzieje że jest prawo które pozwoli ją ukarać-trzymaj się
pozdrawiam :ooo:

troszke niżej znalazłem cos takiego-podał ten przepis ktoś o nicku ,,facetx,,-zawsze to punkt podparcia:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli
osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych,
społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Pozdrawiam :ooo:

dzieki za odpowiedz. Tylko do kogo powinnam sie zglosic z tym problemem. Z tego co czytam to idzie kogos zaskarzyc. Mam nadzieje,ze zaplaci za to wysoka kare, i mam nadzieje,ze ktos jeszcze odpowie na mojego posta.

[cytat="magdaanna"]do kogo powinnam sie zglosic z tym problemem. [/cytat]

Składa się pozew do sądu przeciw niej.

Ale jeśli masz podstawy twierdzić, że robi to złośliwie, to jeszcze możesz zgłosić na Policji wykroczenie - tzw. złośliwe niepokojenie.

Pozew składasz do sądu rejonowego, powołujesz się na art. 81 ustawy Prawo autorskie - przytoczony wyżej, jak i ma atr. 83 i art.78 ust.1 tejże ustawy
art.83
[lex:9rwcxtcr] Art. 83.
Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.[/lex:9rwcxtcr]
i atr. 78

[lex:9rwcxtcr] Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny[/lex:9rwcxtcr]

Zanim złożysz pozew, musisz zwrócić się pisemnie do osoby która te zdjęcia rozpowszechnia z żądaniem zaprzestania tego działania i wezwać tę osobę do wypłacenia Ci zadośćuczynienia w określonej wysokości (np. nie wiem - 100 000 pln lub więcej ) za doznaną krzywdę i wyznaczasz termin zapłaty, jeżeli nie zareaguje, nie podejmie negocjacji, składasz pozew do sądu.

Życzę powodzenia - zachowanie osoby rozpowszechniającej - obrzydliwe. :!:

dzieki, tylko ja jestem teraz w kanadzie i zastanawiam sie czy stad moglabym wyslac do sadu jakies zawiadomienie ze chcialabym to zrobic czy osobiscie musze sie stawic?

Możesz ustanowić pełnomocnika( adwokata lub radcę prawnego) w Polsce.
Wezwanie do zapłaty możesz wysłać z Kanady.

Na poczatek to żądałbym zaprzestania naruszenia, potem ewentualnie zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, jeśli działanie było zawinione. A pozew składa się do sądu okręgowego.

mam takie pytanie mam podobny przypadek jak koleżanka tylko że ja nie mam pojęcia kto wystawił moje nagie zdjęcie do internetu i na dodatek do oferty matrymonialnej co mam robić????
jak mam to usunąć i dowiedzieć sie kto to zrobił??????
moderator tamtej strony nie chce tego usunąć i co teraz????

Witam,

poszukaj w postach w tym dziale, takie sytuacje opisywane były już wielokrotnie (opcja 'Szukaj") - trzeba wysłać żądanie wyłączenia zdjęć do administratora strony...

witam, mysle ze mogłabym pomoc wam w tym temacie sama teraz robie reportarz w tej sprawie

kontakt na mojego maila

j.bakowska(małpa)tvn.pl

każda pomoc się liczy...

Pozdrowienia dla TVN-u... ;)

Powrót