Nagranie coveru

• Autor wątku Autor wątku studio54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studio54

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Zanim zacznę zaznaczę, że przeglądałem podobne wątki na Forum jednakże ten wydaje mi się na tyle wyjątkowy, że postanowiłem założyć nowy temat.

Otóż, grupa znajomych z pracy założyła zespół, którego patronem jest firma w której pracują. Firma postanowiła pomóc chłopakom w nagraniu albumu złożonego z materiału autorskiego i kilku coverów polskich i zagranicznych. Płyta miała być wytłoczona i "wydana" ze środków firmowych i rozdana jako prezent dla pracowników podczas jednego z wydarzeń firmowych.

I tu rodzi się pytanie - czy potrzebna jest na to pisemna zgoda autorów coverowanych piosenek i opłacenie ZAiKS? Czy dopisanie na okładce formuły typu "Płyta nie przeznaczona do sprzedaży" lub "Płyta wyłącznie do użytku wewnętrznego firmy X" cokolwiek zmieniają?

Pozdrawiam

studio54 napisał:
... czy potrzebna jest na to pisemna zgoda autorów coverowanych piosenek i opłacenie ZAiKS? ...
Jak najbardziej.
studio54 napisał:
... Czy dopisanie na okładce formuły typu "Płyta nie przeznaczona do sprzedaży" lub "Płyta wyłącznie do użytku wewnętrznego firmy X" cokolwiek zmieniają? ...
Nie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Powrót