nagranie na automatyczną sekretarkę wykorzystywane bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku dagmara1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dagmara1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
proszę o opinię w następującej sprawie. W marcu 2008 r. zmieniłam pracę, zatrudniając się jednak w firmie w tej samej branży. Podczas pracy u poprzedniego pracodawcy, na polecenie tegoż, dokonałam zwyczajowego nagrania komunikatów na centralę i automat zgłoszeniowy (Witamy w Firmie i takie tam bla bla) - w każdym razie każdy klient dzwoniący do firmy słyszał najpierw mnie. Po zmianie pracy, sądziłam że naturalnym będzie, iż poprzednia firma zmieni sobie nagranie, ale bardzo się myliłam. Po kilku miesiącach, jako że pracuję nadal w branży, kilku znajomych klientów poinformowało mnie, że w TAMTEJ firmie nadal ja witam Klientów, którzy dziwią się, że nadal firmuję swoim głosem firmę, która najłagodniej rzecz ujmując nie do końca gra fair. Zwróciłam się więc do byłego pracodawcy z prośbą (email), że w związku z tym że pracuję już w innej firmie w tej samej branży, chcę aby moja osoba i co za tym głos (podobno charakterystyczny) był utożsamiany z moim nowym i obecnym miejscem pracy i nowym pracodawcą. Poprzedni pracodawca, najpierw odpisał mi, że nagrywając (na jego polecenie!) komunikaty na centralkę wyraziłam jednocześnie zgodę na bezterminowe ich udostępnianie, co wytknęłam mu jako wierutną bzdurę! Po wymianie kilku emaili, otrzymałam informację od niego, że usunie mój głos i zmieni nagranie! O sprawie zapomniałam i sądziłam, że mam już to za sobą, tym czasem niedawno znajomi poinformowali mnie, że nadal witam klientów tamtej firmy na automacie, co dzisiaj sprawdziłam i o zgrozo mieli rację. Co robić i jak skutecznie wymusić na byłym pracodawcy, aby usunął mój głos, ze swojego automatu zgłoszeniowego?

Jeśli doszliście wcześniej do porozumienia, więc przede wszystkim wyślij pismo z żądaniem zaprzestania wykorzystywania nagrania z twoim głosem, pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową. Wyznacz termin. Wyślij listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

Powrót