Nagranie z publicznej imprezy

• Autor wątku Autor wątku Semmao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Semmao

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
5 685
Witam serdecznie,
niedawno uczestniczyłem w publicznej imprezie, wstęp był wolny, organizowanej przez włodaże miasta, był to m-narodowy turniej piłki nożniej, na którym to otwarciu miały miejsce różne pokazy. Kożystając ze swojego sprzętu, bo uzywanie takiego nie było zabronione, nagrałem kilka pokazów, które umieściłem w internecie w popularnym serwisie youtube.com .
Teraz dostaje listy, w których jestem, powiedzmy, nakłaniany do usunięcia tych filmów. Które w żaden sposób nikogo nie obrażają !!
Teraz moje pytanie, jeżeli była to impreza publiczna i każdy miał wstęp wolny, nie było zakazów nagrywania czy fotografowania, miałem prawo nagrać te pokazy i opublikować mój materiał w internecie ? lub innymi słowy, czy można rozpowszechniać amatorskie filmy z publicznych imprez ? (niekoniecznie przez internet ?)

oczywiście zgody występujących nie mam, bo ich nie znam, ale była to impreza publiczna i każdy mógł ich bez problemu nagrać, czy sfotografować (a było wiele takich osób).
Proszę o pomoc, bo nie wiem co mam w takim przypadku robić, a nie chce produkować sobie, czy innym problemu.
pozdrawiam !

Jeszcze dodam tylko, czy fakt iż można bez zgody rozpowszechniac fotograficzne wizerunki osob publicznych (bo przecież takimi, w moim mniemaniu, te osoby się staly biorąc udział w pokazie), jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych - odnosi się też do tego przypadku ? czy to dotyczy też zapisów video ?
pozdrawiam

Witam,
Semmao napisał:
Teraz dostaje listy, w których jestem, powiedzmy, nakłaniany do usunięcia tych filmów. Które w żaden sposób nikogo nie obrażają !!
Teraz moje pytanie, jeżeli była to impreza publiczna i każdy miał wstęp wolny, nie było zakazów nagrywania czy fotografowania, miałem prawo nagrać te pokazy i opublikować mój materiał w internecie ? lub innymi słowy, czy można rozpowszechniać amatorskie filmy z publicznych imprez ? (niekoniecznie przez internet ?)
Oczywiście (zwłaszcza jeśli nie było zakazu), mogłeś sobie to nagrać, ale TYLKO na własny, osobisty użytek.

Jeśli w regulaminie imprezy nie było zapisane, że autorzy i wykonawcy wykonywanych utworów zezwalają na ich rozpowszechnianie to umieszczając nagrania w Internecie dokonałeś ich publicznego udostępnienia, bez zgód na wykorzystanie od:

#1. autorów / właścicieli majątkowych praw autorskich do utworów . Czyli mogło nastąpić naruszenie majątkowych praw autorskich.

#2. wykonawców utworów; czyli mogło nastąpić naruszenie praw pokrewnych,

Dodatkowo, w zależności od tego kogo i jak sfilmowałeś, oraz jak zrealizowane zostało nagranie w pierwszych planach, mogło dojść również do rozpowszechnienia czyichś wizerunków bez zgody sfilmowanych osób.

dziękuję za odpowiedź.

w moim przypadku, tu prosze wybaczyć nie wspomniałem o tym wcześniej, nagrałem pokaz sztuki walki, więc nie nagrałem żadnych utworów czy wykonawców utworów. Była to grupa ludzi, która na imprezie sportowej, publicznej promowała swoją sztukę.

Nagranie jest zrobione z daleka, nikogo nie wyszczególnia, planem obejmuje wszystkich występujących jednoczesnie, ok 20 osób.

Takich nagrań też nie mogę publikować ?

pozdrawiam !

ha, dobre pytanie, czy pokaz sztuki walki będzie spełniał kryteria bycia utworem prawnie-chronionym w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Układy pantomimiczne są w ogólności klasyfikowane jako utwory. Oczywiście sama 'bijatyka' nie będzie utworem, ale jeśli przygotowali jakiś oryginalny pokaz układów, to być może mogłoby to już mieć charakter utworu (np. w odniesieniu do pantomimy). Ale zapewne temat byłby bardzo dyskusyjny. Zaś, jeśli chodzi o rozpowszechnianie wizerunku, to przy dalekich planach rzeczywiście nie byłoby potrzeby uzyskiwać pozwoleń.

No, i nie ma jednoznacznej odpowiedzi...

A jeśli potrafie udowodnić, że układy oryginalne nie były, to nie ma żadnej podstawy prawnej aby skierować sprawę do sądu ?

dziękuję Ci za pomoc !

utwór musi charakteryzować się indywidualnością oraz twórczym charakterem, więc jeśli takowych brak, nie jest utworem prawnie - chronionym.

dziękuję Ci bardzo za pomoc. Mniej więcej wiem już wszystko co chciałem ! Dziękuje Ci bardzo jeszcze raz!
Pozdrawiam ! :)

Powrót