Nagranie z ukrycia opublikowane w internecie

• Autor wątku Autor wątku nadia_sk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadia_sk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Ostatnio zorientowałam się, że ktoś nagrał mnie w kabinie w solarium, a następnie opublikował kilkuminutowe nagranie na jednym z popularnych serwisów. Na nagraniu widać moją twarz. I teraz mam pytanie: na jaką podstawę prawną powołać się, pisząc do administratorów strony, aby musieli ściągnąć z niej ten film, na którego publikację nie wyrażam zgody? Oraz co mogę wskórać z tym solarium: jakieś odszkodowanie, czy jakaś grzywna im grozi? Trzeba zabezpieczyć jakoś ten film i zgłosić sprawę na policję?
Nie wiem, czy akurat w dobrym dziale to umieszczam, więc w razie czego, prosiłabym o przeniesienie.

Witam,

o konieczności uzyskania zgody osoby na rozpowszechnianie jej wizerunku mówi ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

O ile nie występuje żadne z wyłączeń, można się na ten artykuł powoływać. Odpowiedzialność za umieszczanie wizerunku bez pozwolenia określają Art. 83 i 78 tejże ustawy.

O odpowiedzialności administratora serwisu za umieszczone tam treści mówi z kolei ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną:
Przepis prawny:
Art. 14.
1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę, nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.

Czyli administrator po otrzymaniu wiarygodnej informacji o naruszeniu powinien zablokować dostęp do tych treści.
Ponieważ sprawa wygląda na poważną (mogło być więcej takich przypadków), może wskazana by była wcześniejsza wizyta na policji, wtedy zabezpieczone byłyby dowody w postaci strony.

Dodatkowo Art.23 kodeksu cywilnego stanowi o ochronie dóbr osobistych osoby, a w szczególności do ochrony wizerunku. Dobrze może by było skonsultować się w tej sprawie na miejscu z prawnikiem.

Powrót