Nagrywanie rozprawy; protokół elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku Leemonka75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leemonka75

Użytkownik
Odpowiedzi
209
O ile mi wiadomo, to w polskich sądach obowiązują już protokoły elektroniczne, a tylko w sytuacjach, w których nie ma możliwości sporządzenia takiego protokołu, sąd informuje o tym na początku rozprawy i zarządza pisemne sporządzenie protokołu.

Mój problem- sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia do I instancji (sąd okręgowy). Sędzia bardzo chamska, wręcz buraczana (znam, bo prowadziła mi inną sprawę, w czasach, gdy protokół był dyktowany). Opinia o niej pozostała bez zmian po tych paru latach, spośród tych kilku osób (znajomi znajomych), które miały z nią do czynienia żadna nie miała nagrywanej rozprawy, chociaż na sali był sprzęt do nagrywania, a sędzia nie uprzedzała o niemożliwości nagrywania. Jedna osoba zgłosiła skargę na nienagrywanie, bo wie, że sprzęt był sprawny; sprawa w toku.

Oczywiście nie mam najmniejszej ochoty na branie udziału w kolejnym chamskim teatrzyku i wytrząsaniu się nad innymi. Ale nie wiem, co mogę zrobić, aby przymusić babę (przepraszam, ale "sędzia" w tym przypadku nie przejdzie), aby rozprawa była nagrywana?

Rozprawę apelacyjną mam we wtorek, wiem, że w sali jest sprawny sprzęt do nagrywania (informacja z piątku; sala nie była wykorzystywana ani w piątek, ani nie będzie w poniedziałek). Wnosić o to jakoś oficjalnie?? Ewentualnie wnosić o odroczenie rozprawy do momentu pojawienia się możliwości nagrywania?

Bo, jak słowo daję, jeśli nie będzie nagrywana, to sama nagram, a później umieszczę to gdzieś w Necie- niech się nią zajmie Superexpres czy jakiś inny Fakt.

Powrót