Nagrywanie w przestrzeni publicznej a publikacja YouTube

• Autor wątku Autor wątku matix88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matix88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, często nagrywam z kolegą różne rzeczy na YouTube np wywiady sondy i tym podobne rzeczy, często zdaża się że podchodzi do mnie człowiek i z wielką buzią że nie życzy sobie NAGRYWANIA jej/jego i publikowania i natychmiast mam to usunąc tu w tym miejscu bo on "dzwoni na policje" grzecznie tłumacze że w miejscu publicznym się znajduje i jeśli nie chce być nagrywany to niech z domu nie wychodzi bo tu wszedzie monitoring miejski jest i go nagrywają ciągle a to że ja stoje nagrywam kolege ktory z kims rozmawia a on wchodzi w kadr przez 0.5 sekundy i prawdopodobnie i tak jest rozmazany a szansa ze ten fragment rozmowy zostanie wykorzystany akurat są pół na pół to i tak takiej osobie się do rozumu nie przemówi no i stoje i tłumacze i troche mnie to już nudzić zaczyna dla tego chciał bym przygotować sobie ściągę z kodeksem ktory moglbym wręczyć takiemu delikwentowi ktory zna tak dobrze prawo ze on wie ze ja nie moge go nagrywac "bo nie i już" powiedzcie mi prosze które kodeksy prawa obowiązują w tym przypadku. Oczywiście mówimy o miejscu publicznym jak plac, deptak etc miejsca należące do miasta nie do prywatnych właścicieli. Nagrywany jest mój znajomy i osoba z którą rozmawia zwykle 1 góra 2 osoby z ktorymi rozmawia, kadry jak to kadry najczęściej od pasa w góre czasem całosci jednak zawsze z kadru wynika jasno kto jest obiektem nagrywanym a kto jest tam tylko przypadkiem - osoby ktore są nagrywane zawsze są informowane gdzie zostanie użyty materiał i czy nie mają nic przeciwko by wykorzystac kilka sekund z ich wypowiedzi (nigdy nie wiadomo czy to bedzie cala rozmowa czy tylko część - najczęściej jakies 20-40% rozmowy jest wykorzystywane a nie calosc)

Jeśli chodzi o kodeksy które obowiązują w takim wypadku to
Rozdział 10. Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji
Art. 81. Ochrona wizerunku
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

jeśli chodzi o zgromadzenia w przypadku gdyby byla sytuacja że filmowane są 2 osoby a trzecia ciągle stoi w kadrze gdzies obok (typowy gapowicz stoi i sie gapi co to sie dzieje) nie bedac czescia rozmowy czy taka osobe też powinienem pytac o zgode czy po prostu można uznac ja za element tła? gdzies słyszalem że od 5 osob możn mowic o zgromadzeniu (w sensie ze są w tle) i wtedy nie trzeba pytac o zgody

art. 81 ustawy o prawie autorskim

Przepis prawny:
Art. 81 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

To, że ktoś ci się przetoczy przed kamera nie wymaga jego zgody. Są wtedy tylko szczegółem całości

Powrót