Najem - kazus

• Autor wątku Autor wątku karolcia 1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolcia 1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mirosław G z Grzegorzem S postanowili zawżeć ze sobą umowę najmu garażu na okres 6 miesięcy. Umówili się, ze umowa zostanie zawarta na piśmie tak, żeby nie było watpliwości co do zapłaty czynszu, który miał być uiszczony w dwóch ratach. Okazało się jednak, że w międzyczasie Mirosław G zawarł inną umowę w formie pisemnej na mocy której przekazał garaż firmie Z . Grzegorz S czuje się w tej sytuacji pokrzywdzony i ma żal do kontrahenta. Postanawia domagać się wykonania umowy. Oceń jego szanse w oparciu o przepisy kodeksu cywilnego.
dodatkowo odpowiedz na pytania
Czy umowa miedzy M i G jest ważna i czy wywołuje skutki prawne dla stron?

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego kazusu.
Wykładowca podzielił nas na dwie grupy, ja jestem w grupie broniącej Grzegorza S i nie wiem jakich argumentów i na jakich przepisach k.c mam się oprzeć.

podejrzewam, że włąśnie po to jest kazus, aby zmusić was do szukania i myślenia;

podzielam poglądy kolegów i uważam, że można pomóc w rozwiązywaniu kazusów , o ile sama jakieś poczynisz ustalenia - tak abym widział Twoją prace;

po drugie tak na marginesie, jako przyszłemu prawnikowi, a nie pomocy domowej, to potrzebny Ci będzie słownik ortograficzny, przy okzji jest wbudowany w ten edytor;

tak abyś nie pisała już więcej zawżeć, bo aż oczy bolą;p

zależy których, jedne udzielają porad według stanowiska jakiś organów administracji, inne według przepisów prawa, wiadomo o kogo chodzi;p

Oczywiście nie oczekuję od Państwa rozwiązania tego problemu za mnie , jedynie o pomoc. Uważam,że Grzegorz S ma rację domagając się wykonania umowy chodź nie była ona dokonana na piśmie ( mówi o tym art.660 k.c.) ponieważ Mirosław nie wypowiedział mu umowy ( art.673). nie jestem tylko pewna czy to własnie o to chodzi.

wydaje się ważne pierwsze sformułowanie, postanowili zawrzeć umowę na piśmie; czyli;

czy to była ustna umowa przedwstępna, czy to już była umowa właściwa;

jeśli to była umowa włąściwa, to

w gre jeszcze może wchodzić art. 59 kc; ale tam są pewne okoliczności do udowodnienia;

i oczywiście roszczenia odszkodowawcze niedoszłego najemcy za nie wykonanie umowy (art. 471 kc);

przy czym szkodą będzie:

a. koszty negocjacji - ujemny interes umowny;
b. różnica pomiędzy tym co miał zapłacić, a co zapłacił za wynajęcie innego garażu;

jeśli to była tylko umowa przedwstępna, to inne roszczenia;

w szczególności odpada juz pełne odszkodowania, a tylko odszkodowanie za ujemny interes umowny, przy czym ma prawo gość żądać zawarcia umowy przyrzeczonej,

Ostatnia edycja:
Ja Ci proponuje poczytać komentarz do art. 59 kc. IMO powództwo o wykonanie umowy nie przejdzie, gdyż firmie Z. przysługuje już uprawnienie z tytułu najmu i w sprawie może być interwennientem. Ewentualnie można próbować wnosić o wykonanie zastępcze umowy, czyli żądać dostarczenia podobnego garażu za tą samą cenę.

Powrót