Najem lokalu komunalnego po śmierci głównego najemcy

• Autor wątku Autor wątku Sunshine2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sunshine2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, proszę o poradę - sytuacja jest następująca:
Ostatnie 3 lata mieszkałam z ojcem (będącym głównym najemcą lokalu) i byłam / jestem tam zameldowana. W ubiegłym miesiącu ojciec zmarł, w związku z czym wystąpiłam o przepisanie głównego najemcy na mnie.
Teraz administracja prosi o oświadczenie m.in. o moim stanie cywilnym oraz ewentualnych prawach lokalowych współmałżonka.
Problem tkwi w tym że jestem mężatką, a mój mąż jest współwłaścicielem innej nieruchomości w której jest też zameldowany.
Czy mimo to mam jakieś szanse zachować prawo do najmu w/w mieszkania?

Z góry dziękuję.

Marne jeśli ta nieruchomość jest w tej samej gminie.

Nie, jest w innej. Natomiast pani z administracji chce pisemnego oświadczenia o stenie cywilnym i o sytuacji lokalowej męża.

Tak, bo tej pory ja opiekowałam się chorym ojcem. Z czasem mąż chciał przepisać swoją część nieruchomości i wprowadzić się do mnie.

wejście w stosunek najmu odbywa się automatycznie (przy spełnieniu przesłanek z kc), niezależnie od wymaganych przez gminę oświadczeń

No tak, martwi mnie jednak czy nie będę musiała oddać mieszkanie, skoro mąż jest w posiadaniu innej nieruchomości (dodam że byłam tam poprzednio zameldowana, zanim zamieszkałam z ojcem).

Powrót