Najem lokalu poślubie

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Jestem jedynym najemcą lokalu komunalnego . Oprócz mnie zameldowane są dzieci tj syn i córka z małoletnim dzieckiem.
Moje dzieci są pełnoletnie. Ostatnio zawarłem związek małżeński. Żona ma mieszkanie własnościowe , które otrzymała od babci 10 lat temu. Mieszkam w większości czasu u żony . Czasem na swoim starym mieszkaniu z dziećmi ( więzy rodzinne).Pytanie : Czy w związku z tym straciłem prawo do lokalu komunalnego?
Czy będzie to problomem przy wykupie lokalu z bonifikatą ?Teoretycznie nie mam żadnej nieruchomości, a nieruchomość należy wyłącznie do żony.

Przy wykupie lokalu z bonifikatą najemca nie może posiadać innego mieszkania lub domu. Ty spełniasz ten warunek, bo nie jesteś właścicielem żadnej nieruchomości. Nieruchomość żony jest jej odrębnym majątkiem.
Gmina może jednak poprosić o wykaz dochodów Twoich i żony. Jeśli przekroczycie określone progi, może to wpłynąć na ocenę sytuacji, ale nie na samą możliwość wykupu, tylko raczej na prawo do dalszego najmu. Przekroczenie progu dochodowego może skutkować utratą prawa do najmu lokalu komunalnego.

Lewanna napisał:
Przy wykupie lokalu z bonifikatą najemca nie może posiadać innego mieszkania lub domu. Ty spełniasz ten warunek, bo nie jesteś właścicielem żadnej nieruchomości. Nieruchomość żony jest jej odrębnym majątkiem.
Gmina może jednak poprosić o wykaz dochodów Twoich i żony. Jeśli przekroczycie określone progi, może to wpłynąć na ocenę sytuacji, ale nie na samą możliwość wykupu, tylko raczej na prawo do dalszego najmu. Przekroczenie progu dochodowego może skutkować utratą prawa do najmu lokalu komunalnego.
Chyba tego prawa jeszcze nie ma, ale na tzw przydziale , są jeszcze moje dzieci i wnuk...raczej ich na ulicę chyba nie wyrzucą...
Dziękuję za odpowiedź.

Powrót