najem lokalu w spólce cywilnej

• Autor wątku Autor wątku Blumcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blumcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam taki problem, otóż mój tato prowadzi działalność gospodarczą, ale w maju tego roku nabył prawo do emerytury, w związku z czym postanowił przepisać firmę na mnie. Niestety lokal jest wynajmowany od Urzędu Miasta i nie dostałam zgody na prowadzenie w nim działalności w trybie bezprzetargowym. Moje pytanie brzmi następująco: czy w przypadku zawiązania z ojcem spółki cywilnej, Urząd Miejski może uznać nas za nowy podmiot gospodarczy i zmusić do stanięcia w przetargu na ten lokal, czy też ojciec jako dotychczasowy najemca, może przyjąć wspólnika i tylko poinformować o tym Urząd? Jeśli ktoś może mi pomóc, będę wdzięczna za każdą informację.

Mogę napisać jak wygląda ta sprawa w Krakowie. W przypadku członków rodziny istnieje możliwość dopisania aneksem kolejnej osoby do umowy najmu lokalu, a następnie kolejnym aneksem rezygnacja głównego najemcy - tym sposobem nowy najemca przejmuje umowę w dotychczasowym kształcie.
Przepis prawny:
Upoważnia się Wynajmującego do wyrażenia zgody na dopisanie do umowy najmu
lokalu użytkowego, w charakterze współnajemcy, osób bliskich najemcy
tj. współmałżonka, dzieci własnych (przysposobionych), rodzeństwa, rodziców
najemcy (współmałżonka), dziadków najemcy (współmałżonka), wnuków najemcy
(współmałżonka), zięciów, synowych najemcy z chwilą udokumentowania
pokrewieństwa/powinowactwa oraz pod warunkiem prowadzenia działalności
gospodarczej potwierdzonej wpisem do właściwego rejestru/ewidencji uprawniającej
do prowadzenia działalności o profilu zgodnym z obecnie prowadzoną działalnością
w lokalu użytkowym.

Tak jak napisałem wcześniej wygląda to w Krakowie, proszę sprawdzić prawo lokalne w swoim mieście...

Jeśli chodzi o rozwiązane które zaproponowałaś czyli przyjęcie wspólnika to podejrzewam, że skoro nie godzą się na dopisanie kogoś do umowy to tym bardziej nie zgodzą się na prowadzenie spółki pod tym adresem. Zresztą aby skutecznie utworzyć taką spółkę musisz mieć wpis do ew. działalności gospodarczej z tym adresem a na to potrzeba tytułu prawnego do lokalu - np. aneksu do umowy najmu

Ostatnia edycja:
Powrót