Najem prywatny a rozpoczęcie działalności

• Autor wątku Autor wątku dzusti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzusti

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Dzień dobry :)
Od lat prowadzę najem mieszkań jako osoba prywatna .Płacę podatek zryczałtowany , nie przekraczam progów- czyli spokojnie - standardowo.
W połowie roku mam zostać wspólnikiem części spółki jawnej.
Jak to się ma do mojego prywatnego najmu ?
Nadal będę go prowadzić osobno w sposób zryczałtowany, czy jako osoba z działalnością będzie już to element działalności ( konieczność wystawiania faktur i rozliczeń na zasadach ogólnych ?)

Pytanie drugie: ja - osoba prywatna wynajmuję również biura firmom.Jak wyżej - prowadzę ewidencję , wszystko jest dokumentowane przelewami itd.
Czy jeśli zacznę prowadzić działalność to najem firmom lokali użytkowych "wskakuje " w działalność?
Po prostu nie wiem , czy najem zawsze zostaje osobną prywatną rzeczą , czy w którymś momencie ( podjęcia działalności) zaczyna być działalnością.
Spółka ,której wspólnikiem będę zajmuje się budowlanką , remontami i niestety ..też ma budynek który wynajmuje :-/

Pytanie dość trudne od strony praktycznej, jeśli jednak i tak zamierzasz prowadzić działalnośc to polecam wrzucić do niej i najem, będziesz spokojniejszy i sporo zaoszczędzisz pieniędzy

Pytanie jest trudniejsze ze strony praktycznej niż się wydaje , bo do tego wszystkiego część mieszkań jest moją własnością , część współwłasnością z mężem który działalności nie prowadzi..Pączkują mi te lokale w głowie - część moja , część nie moja , część prywatno- mieszkaniowa, część wspólno- biurowa...galimatias .
W chwili możliwości pozostawienia sytuacji jak jest - jest to zupełnie niezależna ,oddzielna "działka". W sytuacji kiedy mi to wskoczy w działalność , to część mężowska będzie zryczałtowana a moja w pełni opodatkowana, nieco skomplikuje mi to obsługę tego wszystkiego.No ale trzeba sobie radzić;-)
Może ktoś ma odpowiedź na moje pierwotne pytanie?

dzusti napisał:
Od lat prowadzę najem mieszkań jako osoba prywatna

dzusti napisał:
ja - osoba prywatna wynajmuję również biura firmom.

Na mój gust już od dawna uprawiasz działalność gospodarczą, mimo, że nie masz takiej działalności zarejestrowanej. A co za tym idzie, nie powinnaś rozliczać się w formie ryczałtu, tylko na zasadach ogólnych.

Wg organów, aby uznać dane czynności za działalność gospodarczą wcale nie trzeba mieć tej działalności zarejestrowanej. To czy mamy do czynienia z DG czy też nie - jest oceniane na podstawie wskazanych przesłanek, tj. "działalność zarobkowa, prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły..".

Jakie pułapki tkwią w opodatkowaniu najmu - Podatki - PIT, CIT, VAT, Ulgi podatkowe - Najnowsze informacje podatkowe - GazetaPrawna.pl -

Kiedy przychody z najmu rozliczać poza prowadzoną działalnością?

.

Powrót