Nakaz doprowadzenia dłużnika - ale na jakiej podstawie?

• Autor wątku Autor wątku MarcinZ22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinZ22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
w styczniu otrzymałem pismo z sądu, że sąd zawiadamia mnie o rozprawie o wyjawienie majątku.
Stawiennictwo na posiedzeniu jest nieobowiązkowe.

Poniżej w pouczeniu:
1. Niestawiennictwo stron w zasadzie nie tamuje rozpoznania sprawy. Sąd może w celu dokładniejszego wyjaśnienia stanu sprawy zarządzić stawienie się stron lub jednej z nich osobiście...

Dzisiaj (czerwiec) otrzymałem pismo z sądu, że sąd postanawia nakazać doprowadzenie mnie na posiedzenie celem odebrania wykazu majątku i przyrzeczenia.

Zadzwoniłem zdziwiony do sądu, dlaczego mam być doprowadzony, jeżeli nie nie otrzymałem żadnego wezwania na rozprawę, gdzie mam być obecny. Pan na infolinii powiedział, że do mnie wysłane zostały w tej sprawie 2 pisma:

1. To pierwsze ze stycznia z nieobowiązkowym stawiennictwem.
2. Oraz drugie z nakazem doprowadzenia.

Żadnych innych pism nie otrzymałem, nikt również się ze mną nie kontaktował w tej sprawie w żaden inny sposób, Pan z infolinii również potwierdził, że żadnych inne pisma nie zostały do mnie wysyłane.
Przekazał mi również, że ta pierwsza rozprawa została odroczona na maj, a ta w maju na jeszcze inny termin. Tylko że nikt mnie o tym nie informował.
Co powinienem zrobić w tej sprawie?

Zadzwonić bezpośrednio do wydziału - może coś więcej uda się ustalić

Witam,
wróciłem właśnie z sądu. Pani powiedziała mi, że nie byłem o niczym informowany bo w moim interesie jest się takich rzeczy dowiadywać a nie sąd ma mi wysyłać jakieś zawiadomienia... Kazali mi na dzienniku podawczym złożyć wykaz majątku a sprawa i tak się odbędzie bo muszę złożyć przyrzeczenie.

Powrót