Nakaz opuszczenia miejsca zamieszkania.

• Autor wątku Autor wątku Irena62
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Irena62

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.

Nie wiem czy przedstawiam sprawę na odpowiednim forum. Jeśli nie, proszę o przeniesienie.
Sprawa jest nastepująca. Jestem po rozwodzie, mam orzeczone alimenty i mieszkam wspólnie z moim byłym mężem i czwórką naszych dzieci. Mąż znęca się nade mną i dziećmi psychicznie i fizycznie (kiedyś zostałam pobita). Boję się zostawać w domu z 4-letnim synem i 9-cio letnią córką(dwaj synowie pracują), gdyż były mąż często wszczyna awantury i grozi mi i dzieciom.
Dodam że jeszcze nie mamy podziału majątku. W sądzie toczy się sprawa o znęcanie się nade mną i dziećmi. Sąd nakazał pozostawić byłego męża na obserwację w zakładzie psychiatrycznym(po konsultacji z dwoma specjalistami), gdyż miał podejżenie że jest niepoczytalny. Jednakże oskarżony odwołał się od tej decyzji.
Czy w takim wypadku mogę wystąpić o zakaz zblizania się do rodziny, bądź opuszczenie miejsca zamieszkania?
Dziękuję z góry za wszelkie rady.

Napisz jakie masz mieszkanie, kto jest właścicielem, bądź najemcą. Może można go będzie eksmitować (sprawcom przemocy nie należy się lokal zastępczy). Nie wiem czy znasz "Niebieską linię"-pogotowie dla ofiar przemocy w rodzinie, poniżej masz ich stronę. Masz tam porady i kontakt. Można zadzwonić i dadzą ci namiar na prawnika-może ci telefonicznie, lub osobiście udzielić porady. Trzymaj się. I pamiętaj wzywaj policję, powinni założyć ci tzw. niebieską kartę. Powinnaś mieć obdukcję po pobiciu, jednym słowem jak najwięcej argumentów, świadków itp.
Zadzwoń oni ci pomogą

http://www.niebieskalinia.pl/

Powrót