Nakaz (solidarna zapłata wspólników) a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku arteco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arteco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Taka sytuacja. Nakaz zapłaty sprzed epoki wobec wspólników spółki cywilnej, wzywający do zapłaty solidarnej. Egzekucja wobec jednego ze wspólników od ponad 10 lat, skuteczna (emeryt), wobec drugiego wiecznie bezskuteczna i np. ostatnio umorzona 10 lat temu. Czy wobec tego wspólnika, jeśli nie była wznawiana, roszczenie ulega przedawnieniu? Czy też może fakt prowadzenia egzekucji wobec jednego ze wspólników z tego samego nakazu jednocześnie permanentnie przerywa bieg przedawnienie także wobec drugiego ze wspólników?

Zobowiązanie solidarne jest jedno. Nie może przedawnić się w stosunku do jednego wspólnika a do drugiego nie. Przerwanie biegu przedawnienia czynnościami zmierzającymi do dochodzenia roszczeń od jednego przerywają bieg wobec wszystkich.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie do końca się z Tobą zgodzę. A właściwie w ogóle... Zakładając oczywiście, ze to spółka cywilna.
Przepis prawny:
Art. 372. Przerwanie lub zawieszenie biegu przedawnienia w stosunku do jednego z dłużników solidarnych nie ma skutku względem współdłużników.

Również już doszedłem do tego przepisu. I owszem, była to spółka cywilna, dwoje wspólników. Zatem na pewno ten przepis ma zastosowanie w sytuacji przedstawionej powyżej? :)

No to jeśli przez 10 lat wierzyciel nie przerwał biegu przedawnienia w stosunku do jednego wspólnika to uległo wobec niego przedawnieniu.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Uległo przedawnieniu względem wierzyciela. Natomiast dłużnik solidarny spłacający zobowiązanie ma regres w stosunku do dłużnika nie płacącego. I tu na pewno wszystko nie uległo przedawnieniu skoro egzekucja trwa nadal.

Powrót