Nakaz w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku bastiankampero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bastiankampero

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni forumowicze, zwracam się do Was o pomoc.

Od pewnego czasu dostaję od komorników nakazy w postępowaniu upominawczym za jazdę bez biletu. Nakazy te były przesyłane specjalnie po terminie 14stu dni bym nie mógł się bronić. Po pewnym czasie wpływały pisma do mojego zakładu pracy o zablokowanie części pensji. Kierownik płac tak też uczynił. Spłaciłem już 6ściu komorników. W piątek dostałem kolejne dwa pisma od komorników i żarty się już skończyły. Zacząłem analizować całą sytuację. Szukałem porad w podobnych tematach na tym forum, jednak odpowiedzi nie znalazłem. Ale do sedna. Dowiedziałem się z Internetu, że komornik musi wysłać do sądu dowody mojej winy, a w tym wypadku kserokopię mandatu na której podstawie wnosi sprzeciw do mojej osoby. Okazało się, że w żadnym z pozwów takiego dokumentu nie załączył. W innych pismach chcąc wejść do akt na stronie e-sąd dostawałem odpowiedzieć, że brak dostępu - dokument o takim numerze nie istnieje. Dla mnie jest to jedno wielkie oszustko - skoro nie ma dokumentu potwierdzającego moją winę - nie ma sprawy. Na mandacie musi widnieć serial mojego dowodu osobistego oraz podpis. Wniosłem pismo do MPK w Poznaniu o udostępnienie całej dokumentacji mandatów dotyczącej mojej osoby. Na odpowiedź mają 30 dni. Co Wy forumowicze myślicie o tej sytuacji. Czy jestem wstanie odzyskać także pieniądze już zabrane?

Pozdrawiam

Komornik nie chodzi po sądach i nie wysyła żadnych dowodów czyjejś winy.On jest tylko wykonawcą Nakazów Zapłaty które ktoś uzyskał w Sądzie.

Na stronie e-sądu jak masz tam konto to wchodzisz w MOJE SPRAWY

Tam masz zaznaczone - Tylko sprawy niezakreślone i widzisz czy jakieś sprawy toczą się.

Jeśli zmienisz na - Tylko sprawy zakreślone - to będziesz miał wgląd w sprawy które się toczyły.

karaczoch napisał:
Na stronie e-sądu jak masz tam konto to wchodzisz w MOJE SPRAWY

Tam masz zaznaczone - Tylko sprawy niezakreślone i widzisz czy jakieś sprawy toczą się.

Jeśli zmienisz na - Tylko sprawy zakreślone - to będziesz miał wgląd w sprawy które się toczyły.
U mnie tak to nie działa. Tzn. jako zakreślone są też sprawy trwające
bastiankampero napisał:
Od pewnego czasu dostaję od komorników nakazy w postępowaniu upominawczym za jazdę bez biletu. Nakazy te były przesyłane specjalnie po terminie 14stu dni bym nie mógł się bronić.
Komornik niczego nie wysyła. To tylko odpis. Sprawy z e-sądu idą może na stary adres? Jeśli tak, to wnosisz sprzeciw z udowodnieniem na prawidłowego adresu

Ostatnia edycja:
Powrót