nakaz wydania

• Autor wątku Autor wątku zly_czlowiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zly_czlowiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Słuchajcie mam taki kłopot:
Mam osobę pozbawioną wolności, która ma areszt zastosowany przez trzy organy i Pani Prokurator z jednego organu stwierdziła, że to ona pierwsza zastosowała areszt i nie będzie pytała pozostałych organów o zgodę na wydanie. Stwierdziła że, nie ma artykułu który wymaga od pozostałych organów zgody...
Ma rację??
-nie mogę nigdzie znaleźć takiego uregulowania, które by jej nakazało o zgodę wystąpić.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć co zrobić??

Rozp. MS z dnia 13 stycznia 2004 r.
w sprawie czynności administracyjnych związanych z wykonywaniem tymczasowego aresztowania oraz kar i środków przymusu skutkujących pozbawienie wolności oraz dokumentowania tych czynności
§ 90. 1. Wydanie tymczasowo aresztowanego, względem którego nie stosuje się przepisów o wykonywaniu kary pozbawienia wolności, do udziału w czynności procesowej wymienionej w § 88 ust. 1 i § 89 ust. 1-3 sądowi i prokuratorowi, do dyspozycji którego on nie pozostaje, wymaga każdorazowo pisemnej zgody organu dysponującego, chyba że organ ten ustali inaczej.

W pozostałych dwóch sprawach TA nie pozostaje w dyspozycji prokuratury w sprawie pierwszej.
Pani prokurator pomyliła "pierwszeństwo" w tym przypadku, bo skoro zastosowała areszt jako pierwsza to dostaje do cenzury korespondencję.

Analogicznie co do wydawania do czynności jest z zarządzeniem o zgodzie na widzenie
§102.1.2) z tymczasowo aresztowanym, względem którego nie stosuje się przepisów o wykonywaniu kary pozbawienia wolności, następuje na podstawie legitymacji służbowej oraz zarządzenia o zgodzie na widzenie wydanego przez organ dysponujący. W wypadku gdy tymczasowo aresztowany pozostaje do dyspozycji kilku organów, jest wymagane dostarczenie zarządzenia wydanego przez każdy z organów.

Dopytałam jeszcze "u źródła". Powołany przepis reguluje sprawę wydawania do czynności tymczasowo aresztowanych, ale nie potrzeba zgody w przypadku kiedy żaden z organów dysponujących nie zastrzegł sobie tego. "Źródło" stosowało taką praktykę bazując na poprzedniku rozporządzenia (poprzednio było zarządzenie MS) gdzie jest mowa o zastrzeżeniu i analizie zapisu obowiązującego. Żadna kontrola tego nie zakwestionowała.

Powrót