Nakaz z hipoteki?

• Autor wątku Autor wątku digiton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
digiton

digiton

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 146
Wydaje mi się że nie, ale ktoś mnie może oświeci...

Czy z samego faktu że nieruchomość była zabezpieczona hipoteką można otrzymać nakaz zapłaty?

jest nieruchomość zabezpieczona hipoteką
Hipoteka wpisana na podstawie ksiąg rachunkowych funduszu
Fundusz próbuje uzyskać nakaz zapłaty na podstawie swoich kwitów
Sąd oddala powództwo.

W międzyczasie nieruchomość zostaje sprzedana na licytacji z wniosku innego wierzyciela, zostaje sporządzony plan podziału, środki przypadające wierzycielowi hipotecznemu lądują w depozycie.

Wierzyciel występuje jeszcze raz z pozwem i dostaje nakazowy. Kombinuję jak koń pod górę co było podstawą nakazowego. W kpc stoi, że między innymi może to być dokument urzędowy. Jedyny urzędowy dokument to Księga Wieczysta. I czy w związku z tym będzie rzec chroniona powagą rzeczy osądzonej?

Na trzeźwo tego nie rozbiorę chyba.
Edit: ciekawszy numer. Na dzień składania pozwu. KW już była bez obciążeń.

Ostatnia edycja:
Ale kazus dałeś... No nie, dziś nie. Ale jutro w ramach ciekawostki postaram się to rozebrać na czynniki pierwsze.

Ale wydaje mi się, że tutaj sąd popełnił błąd. Tak na szybko.

Niezły...nie?
Wiedziałem że będzie cyrk z wyciągnięciem tego depozytu.
A tu jeszcze ten nakazowy na deser.

Dobra, poddaję się. Z ciekawości szukałem co z tym zrobić. Natomiast moim zdaniem:
Oparcie się na księdze wieczystej w takiej sytuacji, kiedy na dzień wydania nakazu była czysta w moim odczuciu daje podstawę do wzruszenia nakazowego. Z uwagi na nowe okoliczności. Ogólnie w tym kierunku bym kombinował. Klient domyślam się właściciel pierwotny mieszkania?

Z parę lat pewnie to potrwa. Doktorat na tym można zrobić. Dam znać co z tego wyjdzie.

Powrót