Nakaz zapłaty a komornik

• Autor wątku Autor wątku netofaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

netofaga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Mam pytanie dostałam nakaz zapłaty za dług zaciągnięty u znajomej osoby, na nakazie piszę że w ciągu dwóch tygodni sie on uprawomocni wiec jak rozumiem jeśli w terminie nie zapłacę to zajmie sie tym komornik tak? czy jest możliwość że jeśli systematycznie będzie sie przelewać powodowi jakąś kwotę to komornik nie będzie mogł zajać wypłaty bo nie uchylam się od spłaty długu? Proszę o pomoc

Termin o którym piszesz , to termin na spłatę , lub złożenie sprzeciwu .
Jeśli chcesz spłacić w ratach , to pytanie do wierzyciela, nie do nas .
Upłynie termin , ty nie zareagujesz , nakaz się uprawomocni , a powód postara się o klauzulę i dalej to już wiesz.

Tak wiem dwa tygodnie to termin na złożenie zarzutów, bo to jest postępowanie nakazowe. Czy jeśli się napiszę do Sądu że się ma kredyty które pochłaniają więcej niż połowe dochodów to jest szansa na odroczenie tego czy nie? A jak powód postara się o klauzulę to co dalej komornik się tym zajmię ale tez jak się ma zajęte już wiecej niż połowe wyplaty to nie może zabrać wiecej, albo jak się spłaca po trochę? Nigdy nie miałam takiej sytuacji to zbytnio nie wiem co i jak

Sądu nie interesują twoje zobowiązania , więc nie.
Masz zajęcia komornicze ?

tzn? czy cos mam zajęte przez komornika to ni, jedynie przez bank kredyt

netofaga napisał:
tzn? czy cos mam zajęte przez komornika to ni, jedynie przez bank kredyt
Więc dlaczego wprowadzasz w błąd poniższym ?
netofaga napisał:
jak się ma zajęte już wiecej niż połowe wyplaty to nie może zabrać wiecej

chodzilo mi ze zajęte przez bank czyli splata kredytu ktora jest pobierana automatycznie

netofaga napisał:
czyli splata kredytu ktora jest pobierana automatycznie
Jak Komornik "wejdzie" na konto, to on pierwszy będzie pobierał :)
Nie rozumiem, dlaczego nie porozmawiasz z wierzycielem, nie zaproponujesz jakiś sensownych spłat ratalnych ?
Jaka kwota jest z nakazu zapłaty ?

Więc komornik może zająć do 50% z pensji przy czym kwota wolna jest chroniona .
Z konta wszystko ponad kwotę wolną ok. 1500zł. co m-ąc aż do zaspokojenie wierzyciela.
To tak po ludzku i w skrócie.

Powrót