Nakaz zapłaty a podpisana i niezapłacona faktura VAT

• Autor wątku Autor wątku gutekk87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gutekk87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

Mam prośbę o pomoc do kogoś zorientowanego w temacie, pokrótce nakreślę całą sytuację.

Pracowałem w spółce X na umowę o pracę. W spółce X pracował również Pan Adam, który był jednym z członków zarządu, a z firmą X rozliczał się przez swoją działalność (wystawiał im FV). Po 1,5 roku współpracy zakończyłem formalnie współpracę z firmą X, otworzyłem działalność i świadczyłem nadal usługi dla firmy X, ale wystawiałem faktury vat na działalność Pana Adama, tak by wszystko było zgodne z prawem.

Niestety, przez kilka miesięcy pracy nie wypracowaliśmy pisemnej umowy i świadczyłem usługi w oparciu o zaufanie do Pana Adama, co okazało się być błędem.

W styczniu zaczęły się problemy finansowe spółki X, która to też nie chciała zapłacić pieniędzy Panu Adamowi, które to z kolei miały trafić do mnie, z racji wystawionych mu FV.

Pan Adama opłacił tylko 40% faktury za styczeń i nie opłacił nic za fakturę za luty. W marcu zacząłem świadczyć usługi dla innej firmy, a Pan Adam obiecał mi że rozliczy zaległe FV w maju/czerwcu, gdy się odkopie, na co też liczyłem.

Obecnie Pan Adam nadal nie rozliczył się ze mną, ale obiecuje że to zrobi. Jestem w stanie jeszcze poczekać, ale muszę mieć jakieś zabezpieczenie potwierdzające jego zobowiązania wobec mnie. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy podpisana faktura vat może być podstawą do orzeczenia przez sąd nakazu spłaty długu?
2. Czy opłacenie przez dłużnika części kwoty jaka widnieje na fakturze vat jest równoznaczne z uznaniem przez niego całości długu do opłacenia?

Jakie działanie proponowalibyście, które mogłyby zabezpieczyć mój interes, w przypadku gdy nie mieliśmy tej nieszczęsnej umowy o współpracę?

1. Teoretycznie może stanowić podstawę do nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym przy czym raczej Sądy nie wydają na tej podstawie. Ewentualnie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, przy czym nie faktura jest podstawą roszczenia a umowa.
2. nie

Pisemne uznanie długu.

Ostatnia edycja:
Powrót