Nakaz zapłaty a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Warkawarzone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Warkawarzone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Zdaję sobie sprawę że takich wątków jest sporo, ale w sumie każdy jest nieco inny, dlatego uprzejmie proszę również o pomoc dla siebie. Sytuacja wygląda tak: w okolicach roku 2002 bliska mi osoba popełniła niestety błąd i użyczyła telefonu osobie która nabiła rachunek na kilka tysięcy złotych i mimo zapewnień nie opłaciła go. Firma telekomunikacyjna zaczęła się domagać zadłużenia. W lutym 2006 dług został sprzedany firmie windykacyjnej, w okresie od marca do lipca 2006 zostało spłacone część zadłużenia. W dniu dzisiejszym przyszedł Nakaz Zapłaty z E-Sądu w Lublinie na resztę kwoty wraz z odsetkami oraz kosztami sądowymi. W związku z tym moje pytanie, czy w powyższej sytuacji jest szansa na przedawnienie tego długu? Wyczytałem że przedawnienie roszczeń z tytułu usług telekomunikacyjnych przedawnia się po 3 latach, ale jak się do tego ma fakt spłacenia części zadłużenia? Czy przerywa bieg przedawnienia, a jeśli tak to przedawnienie teraz ile wynosi, 3 czy 10 lat? Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest szansa że roszczenie jest przedawnione w tej sytuacji? Rozumiem że w tej sprawie przedawnienie liczy się ponownie od 2006 (data spłaty części zadłużenia, od tego czasu nie było nic płacone, żadne pisma nie odbierane, zresztą z tego co wiem nic nie przychodziło), czyli licząc 3 lata, powinno się przedawnić w 2009?

Zgodnie z pouczeniem należy w ciągu 14 dni wnieść sprzeciw, a dalej podnieść zarzut przedawnienia roszczenia (liczymy od ostatniej daty wpłaty w 2006r.).

Dziękuję za pomoc, sprzeciw został napisany i wysłany, w jakim czasie można się spodziewać odpowiedzi?

Powrót