Nakaz zapłaty - co robić?

• Autor wątku Autor wątku kalikali
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalikali

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
NAKAZ KARNY o występek karny z §96 ust 1 nr 1 ustawy o pobycie ,25 ust 2 kodeksu karnego i wymierzonej grzywny w wysokości 120 stawek dziennych po 10,00 euro (=1200 euro) oraz zgodnie z § 465 Kodeksu postępowania karnego o ponoszenie kosztów postępowania... przyszło do mnie takie pismo. Została wysłana odpowiedz ze nie było działaniem do końca świadomym (nie zdawałam sobie sprawy z konsekwencji i.t.d). Odpowiedzi na pismo nie dostałam ale przyszło wezwanie do zapłaty w ciągu 2 tygodni. Dla mnie to dużo za dużo, w dodatku dość często jeżdżę do Niemiec. Czy istnieje jakieś wyjście z tej sytuacji. Pracuje na umowę zlecenie i mam syna na utrzymaniu, pomocy.. Co mi grozi jeśli nie zapłacę, co robić?!

za co został Pan ukarany? Jak dla mnie ma to duże znaczenie :)
wiem, że zdarzają się "przypadki" natomiast jeżeli jest to kara za coś, czego sam się Pan wstydzi, to myślę, że warto po prostu wziąć odpowiedzialność za swoje działania i zapłacić, choćby w ratach.

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałam.. Może ktoś inny spróbuje mi pomóc.. Myślę że to nie pani sprawa co zrobiłam i czy się tego wstydzę.. Jeśli nie potrafi pani odpowiedzieć na zadane pytanie to proszę mnie nie osądzać!!!

Nie osądzam. Błędnie to Pani odebrała. To była raczej prośba, żeby Państwo zadecydowali czy kara była słuszna.

Poza tym gdyby napisała, Pani, że została Pani ukarana, a czuje, że niesłusznie, z pewnością miałaby Pani dużo więcej odpowiedzi.
Proszę się zastanowić, pyta Pani na publicznym forum, jak uniknąć odpowiedzialności za karę nałożoną przez sąd za dokonanie wykroczenia.

Przestępstwo z § 96 ust. 1 pkt. 1 Aufenthaltsgesetz (niem. ustawa o prawie pobytu) można popełnić tylko umyślnie; nie ma przestępstwa nieumyślnej pomocy przy nielegalnym wjeździe do Niemiec. A więc skoro z tego co piszesz ma wynikać, że działałaś zupełnie nieświadomie, to należy złożyć w terminie sprzeciw od nakazu karnego (Strafbefehl). Być może, to co w odpowiedzi na ten nakaz karny napisałaś do sądu, potraktowane bądzie jako sprzeciw (Einspruch); wówczas odbędzie się rozprawa, na której sprawdzane będzie, czy działałaś umyślnie. Czy tak będzie zależy jednak od tego, co konkretnie w tym piśmie napisałaś. Niestety, tłumaczenie się tym, że nie wiedziałaś, że jest to karalne, nie wystarczy. Ta "nieświadomość", z której wynika nieumyślność popełnienia przstępstwa dotyczy samego czynu, nie zaś konsekwencji karnych. Innymi słowy: ktoś robi coś zupełnie świadomie; np. pomaga we wjeździe osobom, wiedząc, że nie wolno im wjechać do Niemiec, ale myśli przy tym, że to nie jest karalne. Wówczas ta niewiedza o grożącej karze nie jest usprawiedliwieniem; przestępstwo popełnił umyślnie. Usprawiedliwieniem byłaby niewiedza o tym, że tym osobom nie wolno wjeżdżać do Niemiec. Np. taksówkarz wiezie przez granicę osoby nie wiedząc, że nie mają one wizy; działa nieświadomie i bez zamiaru popełnienia przestępstwa, a zatem jest niewinny. Jeśli jednak wiedział, że te osoby nie mają wizy i że nie wolno im wjechać do Niemiec, to nie może się bronić tym, że nie widział, że to jest karalne.
W Twojej sprawie musisz się zastanowić nad tym, czy wiedziałaś, że pomagasz osobom, które nie miały prawa wjechać do Niemiec. Jeśli nie wiedziałaś, to powinnaś się bronić i złożyć (Einspruch) sprzeciw od nakazu karnego (Strafbefehl). Jeśli jednak wiedziałaś, że te osoby nie mają prawa wjeżdżać do Niemiec, to bez znaczenia jest, czy wiedziałaś, czy nie wiedziałaś, że to jest karalne. W zależności od tego jak naprawdę było, możesz złożyć sprzeciw tylko od wysokości kary; wówczas kwestia winy nie będzie rozpatrywana. Oczywiście sprzeciw (Einspruch) musiałby być złożony w terminie, czyli w ciągu dwóch tygodni od doręczenia.
Niestety, ta kara grzywny będzie ujawniana w niemieckim zapytaniu o karalność, ponieważ jest wyższa niż 90 stawek dziennych; będzie także ujawniana w polskim zapytaniu o karalność do KRK.
Możesz - godząc się z tą karą - napisać o rozłożenie tej kary na raty; możesz liczyć na to, że ta grzywna zostanie Ci rozłożona na raty.

Ostatnia edycja:
Pani Doroto, proszę już mi nie odpowiadać.. Mam wrażenie że ma pani problem z "słuchaniem", w tym wypadku czytaniem:mad:

Panie erkorda, serdecznie dziękuję za pomoc.. Bo pomógł mi pan;) Juz napisałam pismo.. Pozdrawiam.

Powrót