Nakaz zapłaty E-SĄD,komornik-a problem techniczny z ich strony

• Autor wątku Autor wątku CJK-CLT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
CJK-CLT

CJK-CLT

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Szanowni Państwo,przedstawię po krótce:
1.otrzymanie nakazu zapłaty z E-sądu-próba logowania do systemu-daremna
2.brak weryfikacji konta(czas płynie),
3.kontakt mailowy z Ich "pomocą techniczną"-jest odpowiedź by "czekać na weryfikację PESEL ,konta...
4.kolejny mail-zbyt dlugo trwa ta ich "weryfikacja"-bez odezwu,
5.otrzymanie listu informującego o "zajęciu wierzytelności przez komornika".

O firmie Intrum dużo jest negatywnych opinii na różnych forach,do tego wydaje mi się,że dług został przedawniony.
Z polityki firmy ,wiemy jak działa ,a ich sposób bycia to niekiedy wręcz nękanie,jak i próby zastraszenia itp.-mniejsza z tym.

Moje pytanie dot,powyższych punktów-Czy jest szansa by cokolwiek zrobić? by się w jakiś sposob odwołać-mimo nadania klauzuli wykonalności?

Sytuacja moja jest bardzo trudna,jestem ojcem trójki dzieci,a narzeczona nie pracuje,oraz nie ma żadnych dochodów ani też świadczeń, w związku z wykonywaniem wcześniej świadczeń z tytułu umowy-zlecenia...Tak więc jestem jedynym żywicielem rodziny(opłaty,lekarze,kredyt mieszkaniowy...)

Dajcie jakiś promyk nadzieji...

Przeczytać watek/i przyklejony dług w firmie presco intrum...

Skoro została wydana klauzula wykonalności (nie sprzeciwiłeś się w terminie jeśli roszczenie było np przedawnione), nakaz został dostarczony prawidłowo to nie widzę innej możliwości jak próba ugody z windykacją

BlackDevil napisał:
Skoro została wydana klauzula wykonalności (nie sprzeciwiłeś się w terminie jeśli roszczenie było np przedawnione), nakaz został dostarczony prawidłowo to nie widzę innej możliwości jak próba ugody z windykacją

ale jak mialem to zrobić ,skoro nie miałem dostepu do ich portalu czy cos tam?
nie z mojej winy utrudnilo mi to zlozenie odpowiedzi na pozew..

Nie musiałeś się logować na stronę e-sądu, po otrzymaniu nakazu zapłaty mogłeś wnieś sprzeciw do tego nakazu i wysłać go pcztą listem poleconym lub piorytetem

1. postąpiłeś strasznie NIERACJONALNIE;
2. możesz próbować wnosić o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu (nie pisz o jakiejś "odpowiedzi na pozew", bo coś takiego nie ma miejsca); jednak trudno będzie Ci wykazać, że problemy techniczne, nawet jeśli zaistniały UNIEMOŻLIWIŁY Ci złożenie sprzeciwu w tradycyjnej formie (ubzdurałeś sobie to logowanie, czy jak?!); poza tym miałeś tydzień od dnia ustania przyczyny na złożenie wniosku o przywrócenie terminu; zgodnie z Twoim rozumowaniem, skoro wiedziałeś, że nie jesteś w stanie złożyć sprzeciwu elektronicznie i na przykład próbowałeś tak przez kilka dni, to trudno usprawiedliwić dalsze zaniechania;
3. sprawa jest bardzo trudna, ale przy racjonalnej argumentacji (obecnie prezentujesz ABSURDALNĄ argumentację) warto spróbować;

Oczywiście najważniejsze jest to, kiedy była ostatnia próba rejestracji w systemie?!

pojawil sie jeszcze jeden argument-brak klauzuli wykonalnosci-takowego czegos nie otrzymalem a podobno musi byc...

CJK-CLT napisał:
pojawil sie jeszcze jeden argument-brak klauzuli wykonalnosci-takowego czegos nie otrzymalem a podobno musi byc...

Komornik działa po uzyskaniu przez wierzyciela takiej klauzuli...
Za radą rafała_26 możesz spróbować wnieść o przywrócenie terminu

Swoją drogą na nakazie który otrzymałeś jest pouczenie na temat wniesienia sprzeciwu, a wnieść go mogłeś w ciągu 2 tygodni od otrzymania nakazu, wysyłając listem poleconym

CJK-CLT napisał:

Musi być - jeśli chcesz sobie egzekucje wszcząć PRZECIWKO sobie...

Powrót