Nakaz zapłaty i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku axr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

axr

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Jeśli ktoś nie zapłacił mi rachunku za wynajem pokoju i mam nakaz zapłaty z dnia 30. 05. 2014r. i jest tam wskazane, że dłużnik w ciągu 2 tygodni od dnia doręczenia pisma ma zapłacić z odsetkami dług a mamy 30.06.2014 i jeszcze nie zapłacił, to co dalej? mam czekać na coś z Sądu czy co? On ma prawo się odwołać, skąd będę wiedzieć, że się odwołał? Kiedy nakaz się uprawomacnia? Co dalej mam robić?

Można za około dwa tygodnie sprawdzić w sądzie czy orzeczenie jest już prawomocne. O ile wpłynął jednak sprzeciw od strony pozwanej - to należy czekać, sąd doręczy odpis sprzeciwu.

Mam już nakaz zapłaty, jest prawomocny więc chyba teraz do komornika i teraz kolejna lawina pytań:) Czy ja muszę za coś płacić komornikowi? czy to On sam musi ściągnąć z dłużnika swoje wynagrodzenie?Czy wpis do krs jest naprawdę taki drogi i czy nie ma innego wpisu, który byłby tańszy a równie "upierdliwy"?

axr napisał:
Czy ja muszę za coś płacić komornikowi?
Przymusu nie ma.

Ktoś niedawno napisał na forum : duża zaliczka zawsze mile jest widziana.
Może i tak jest, zawsze jednak warto wpłacać niezbędne zaliczki, bowiem umożliwiają one podjęcie stosownych czynności.
I aby nie narazić się na umorzenie postępowania albo np. zwrot wniosku ;)

Powrót