nakaz zapłaty kary umownej

• Autor wątku Autor wątku igaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
igaga

igaga

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam
W 2005 roku PTC rozwiązał ze mna umowe o świadczenie usług z powodu zaległości w płatnościach. Do konca 2005 uregulowałem wszystkie zaległe faktury.Od tego czasu nik sie ze mna nie kontaktował.Dzis otrzymalem z sadu nakaz zapłaty kwoty ponad 2tys. w tym koszty procesowe i koszty zastępstwa procesowego?! Na owe ponad 2tys składa się kara umowna wraz z odsetkami od niej.
Co w takiej sytuacji mam zrobić?zwłaszcza wobec ostatnich publikacji prasowych o wątpliwej legalności tych kar umownych.
Zaznaczam, że nie mam żadnych długów wobec PTC oprócz żaądanej kary umownej.

Jeżeli nie chcesz płacić, to wnieś zgodnie z pouczeniem, które otrzymałeś sprzeciw od nakazu zapłaty. Napisz w nim co i jak. Może sąd podzieli Twój pogląd i wygrasz. Albo nie.

sprzeciw od nakazu

Chciałbym poprosić w związku z tym o ew pomoc w napisaniu sprzeciwu. Czy musze to zrobic na specjalnym formularzu? Moge prosic o jakiś chocby wzor takiego sprzeciwu? Sprzeciw powinien byc uzasadniony? poparty jakimis dowodami? np w tym wypadku dowodami zaplaty za faktury?

I jeszcze jedno czy w tej sprawie mozna mowic o przedawnieniu kary umownej? a jesli tak to od jakiej daty to liczyć: od daty podpisania umowy(tj 2004) czy kiedy umowe ze mna zerwano (tj 2005). I jaki okres przedawnienia mialby tu miejsce?
Prosze o szybką odpowiedz

Nic się nie przedawniło.
Co do wzoru sprzeciwu poszperaj trochę na forum. Może w dziale ,,Dokumenty, wzory pism"?
Przede wszystkim jednak przeczytaj pouczenie, które dostałeś z sądu. Tam są odpowiedzi na większość z zadanych pytań.

Powrót