Nakaz zapłaty nie widoczny w e-sądzie

• Autor wątku Autor wątku Dorota1277
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota1277

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Mam taką sytuację, że rodzice otrzymali pismo od komornika o egzekucji na podstawie nakazu zapłaty z e-sądu z 2012 roku. Sprawdziłam po zalogowaniu się do e-sądu na profil taty, że taki nakaz w ogóle w e-sadzie nie istnieje. Nie mogę go tam odnaleźć. Jaka może być przyczyna? E -sąd może wykasować nakaz zapłaty nie wiem może przy przekazaniu sprawy do sądu wg. miejsca zamieszkania? Wydaje mi się, że mimo wszystko jakiś ślad w e-sądzie powinien być po tym nakazie? Proszę o podpowiedź co zrobić w takiej sytuacji?

Sprawdzane było w Moje Sprawy - Tylko Sprawy Zakreślone ?

Sprawdzone wszędzie

niema takiego numeru nakazu

Może to nie o Was chodzi, sprawdźcie Nakaz u komornika czy wszystkie dane się zgadzają. Jakby sprawa była przekazana to Nakaz by był z Sądu Rejonowego a nie e-sądu ale w e-sądzie by został ślad o złożeniu pozwu.Albo jak macie numer tej sprawy to spróbucje zadzwonic do e-sądu choc to może graniczyć z cudem że ktoś tam odbierze.

W zajęciu egzekucyjnym od Komornika jest wpisany jako podstawa nakaz z Sądu Lublin. Na podstawie tego nakazu zajęto mi nieruchomość i komornik zrobił wpis do księgi wieczystej. Co mam robić w takiej sytuacji? mało tego nakaz jest na męża i całe zajęcie nieruchomości, a mnie poinformowano jako współmałżonka, że jak mąż nie wpłaci w ciągu 2 tygodni zadłużenia to komornik zacznie oszacowywać wartość mieszkania. Podejrzewam, że dług i tak jest przedawniony, bo nakaz zapłaty z 2013 roku.

Dorota1277 napisał:
W zajęciu egzekucyjnym od Komornika jest wpisany jako podstawa nakaz z Sądu Lublin. Na podstawie tego nakazu zajęto mi nieruchomość i komornik zrobił wpis do księgi wieczystej. Co mam robić w takiej sytuacji? mało tego nakaz jest na męża i całe zajęcie nieruchomości, a mnie poinformowano jako współmałżonka, że jak mąż nie wpłaci w ciągu 2 tygodni zadłużenia to komornik zacznie oszacowywać wartość mieszkania. Podejrzewam, że dług i tak jest przedawniony, bo nakaz zapłaty z 2013 roku.

Nakaz jest ważny 10 lat :!:

Mąż nic nie dostał wcześniej z e-sądu ? W ogóle wiecie o jaki dług chodzi ? Czy cały czas mieszkacie pod tym samym adresem ?

Od 2009 r., mieszkamy pod innym adresem. Wiemy, że chodzi o kredyt kupiony przez BEST III z Gdyni. Nie przypominam sobie takiego nakazu aby mąż otrzymał. Chcę napisać sprzeciw do Komornika jako współmałżonka, bo podobno mogę i ewentualnie BEST III musi dostarczyć nakaz także na mnie. Nie wiem tylko jak taki sprzeciw ma wyglądać, nigdzie w internecie nie mogę znaleźć.

Powrót