Nakaz zapłaty odszkodowania, a zmiana oprocentowania odsetek ustawowych..

• Autor wątku Autor wątku janboryc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janboryc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień Dobry Państwu,

mam krótkie pytanie dotyczące odsetek ustawowych. W czerwcu tego roku sąd cywilny nakazał mi zapłatę odszkodowania na rzecz poszkodowanego w wysokości 3000zł do dnia 31.12.2014r. Do dnia dzisiejszego wpłaciłem na konto poszkodowanego 500zł. W wyroku jest mowa o odsetkach ustawowych w przypadku zwłoki z płatnością całej kwoty do końca br.

W czasie wydania wyroku przez sąd cywilny obowiązywały odsetki w wysokości 13%, z dniem 24.12.2014r. wynoszą one 8%.

Według której stawki naliczane są mi odsetki od 2500zł, których nie zapłaciłem?
Odsetki liczone są od wydania wyroku czy od pierwszego dnia po wyznaczonym terminie zapłaty odszkodowania?

Dziękuję serdecznie za każdą pomoc,

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

janboryc napisał:
z dniem 24.12.2014r. wynoszą one 8%
z dniem 23.12.2014r. (Dz. U. z 2014 r. poz. 1858 )

janboryc napisał:
Do dnia dzisiejszego wpłaciłem
kiedy nastąpiła wpłata?

janboryc napisał:
Odsetki liczone są od wydania wyroku czy od pierwszego dnia po wyznaczonym terminie zapłaty odszkodowania?
a jaka jest treść wyroku w tej kwestii?

janboryc napisał:
Według której stawki
to trzeba policzyć do kiedy należy się za pełną sumę, później od kiedy liczymy za część niespłaconą, a to zależy od momentu wpłaty tej części

do 22 grudnia 2014 roku włącznie nalicza się 13%
już za dzień 23 grudnia 2014 roku i dalej należne jest 8% odsetek ustawowych.

podstawą początkową jest kwota z wyroku, później podstawa się zmienia i trzeba ustalić jakiego dnia

Pozdrawiam :ok:

Dnia 28.12.2014, tj. 3 dni przed ostatecznym terminem wpłaciłem 500zł, bo w tym czasie dysponowałem taką kwotą (coś do garnka włożyć muszę).

Treść wyroku jest następująca (...) do dnia 31.12.2014r. oskarżony zobowiązuje się zapłacić poszkodowanemu kwotę 3000zł+koszta sądowe 375zł oraz do dnia 28.02.2015r. kwotę 1700zł. W przypadku zwłoki oskarżony zobowiązany jest doliczyć odsetki ustawowe do w/w kwoty. - nie jest to cytat, ponieważ nie posiadam teraz dostępu do treści wyroku. Nie dostałem też wyroku w zawieszeniu. Tylko zadośćuczynienie.

W dniu wczorajszym do mojego poprzedniego miejsca zamieszkania z którego zostanę na dniach wymeldowany poszkodowany przysłał list, że żąda natychmiastowej zapłaty kwoty 3375zł (nie uwzględniając kwoty 500zł, które wpłaciłem). Jeżeli nie otrzyma w/w kwoty straszy komornikiem i sądem.

Dodam, że wykazuję chęć zapłaty, co potwierdziłem wpłacając pierwszą część pieniędzy. Na dniach planuję wpłacić kolejną część- lecz nie mam aktualnie takich środków, żeby pokryć tę kwotę w całości.

Koniec końców- wszystko, co należne spłacę w miarę możliwości. Nie mieszkam w Polsce i nie zamierzam też wracać do Naszej ojczyzny.
Nie chciałbym jednak sytuacji w której będę chciał przylecieć do kraju i zatrzymają mnie na lotnisku, ponieważ nie zapłaciłem w terminie należnej kwoty.

Jeżeli zachodzi taka potrzeba, mogę w dniu jutrzejszym dokładnie napisać jaką treść zawiera wyrok w tej sprawie (sąd cywilny).

Powrót