Nakaz Zapłaty -referendarz

• Autor wątku Autor wątku karaczoch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karaczoch

Stały bywalec
Odpowiedzi
866
Trafiłem w necie na cos takiego
"Zdaniem TSUE nakaz przeciwko konsumentowi nie może być wydany przez referendarza (C-448/17)"

Całość znajdziecie jak wkleicie w google to co zacytowałem , niestety jak wrzucę link to admin usunie .

Co o tym sądzicie?

Jak dla mnie jeśli rzeczywiście tak jest to e-sąd do likwidacji.

a może coś więcej;
Sąd nie może wydać nakazu zapłaty przeciwko konsumentowi wyłącznie na podstawie weksla — bez badania zawartej umowy (wyrok TSUE C-176/17)

Tak jak pisałem skopiować cytat i wkleić w google , tutaj za bardzo linków nie można wrzucać

referendarz sądowy (jako urzędnik nie posiadający statusu sędziego) nie może wydać nakazu zapłaty przeciwko konsumentowi — bo to sąd ma obowiązek z urzędu zweryfikować czy w umowie nie było klauzul niedozwolonych

Byłoby pięknie i przekomicznie, jak te wszystkie BESTY, HOISTY, SĘPY, ULTIMA musiałby teraz każdorazowo wnosić pozwy z umową pierwotną, co by zawody sędzia mógł ocenić :lol:

karaczoch napisał:
Jak dla mnie jeśli rzeczywiście tak jest to e-sąd do likwidacji.
przecież od samego początku powstania e-sądu była to maszynka do produkcji masowych rzekomych dłużników,

robinson21 napisał:
przecież od samego początku powstania e-sądu była to maszynka do produkcji masowych rzekomych dłużników,

I żaby jeszcze Skarb Państwa na tym zarabiał kokosy ale gdzie tam takie firemki mają specjalne zniżki na pozwy natomiast zwykły Heniek musi bulić całość kwoty za pozew

EPU plus InPost to było dopiero połączenie...

no cóż, nasuwa mi się pytanie:
co z prawomocnymi nakazami zapłaty które są w obrocie prawnym?

Powrót