Nakaz zapłaty - Sprzeciw? Zaskarżenie?

• Autor wątku Autor wątku MarikaMar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarikaMar

Witam,
Przeszukałam już całe forum oraz wujka Google...ale każda sprawa jest indywiudalna.
Napisałam sprzeciw do nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Sprawa dotyczy błędu który leży po stronie Orange a ja w między czasie dostałam nakaz zapłaty. Więc nie ma żadnego przeterminowania itp.
Czy dobrze jest to ujęte...że ja zaskarżam ten nakaz zapłaty?
Tak brzmi początek :

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
w postępowaniu upominawczym

1. Zaskarżam w całości nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, wydany w dniu 25 maja 2015 r przez Sąd Rejonowy Lublin – Zachód w Lublinie XVI Wydział Cywilny w sprawie o sygn. Akt IV Nc-XXXXXXXX i doręczony mi w dniu 9 czerwca 2015 r.
2. Oddalenie powództwa w całości,
3. Wnoszę o rozpoznanie sprawy także pod nieobecność pozwanego.
4. Wnoszę o zasądzenie od powoda na moją rzecz kosztów procesu.

Czy tak może być? Czy dopisać jeszcze coś istotnego?

Uzasadnienie pisałam własnymi słowami tak jak rzeczywiście było.

I kolejne pytanie. Nakaz został przysłany na adres do korespondencji ( inny niż zameldowania ). Teraz wyjeżdżam do innego miasta i chciałabym aby to właśnie tam korespondencja przychodziła ponieważ na tym starym adresie nie będzie mnie przez najbliższy czas. Czy muszę złożyć jakieś specjalne oświadczenie? Czy wystarczy wpisać w tym sprzeciwie adres do korespondencji?
I jeszcze jedno... gdzie w takim przypadku odbędzie się sprawa? W miejscu zameldowania, W mieście gdzie przebywam czy też w mieście powoda?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie wiem co definiujesz jako najblizszy czas. Zgodnie z art. 136 kpc strona ma obowiazek informowania o zmianie adresu.

No powiedźmy że przez najbliższe 3 miesiące będę pod innym adresem. Jak mam poinformować o tym sąd aby to właśnie pod ten adres przychodziła wszelka korespondencja?

Zlozyc pismo i wskazac pod jaki adres i przez jaki okres czasu maja Ci wysylac pismo.

Powrót