Nakaz zapłaty - terminy/przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku charka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

charka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Z góry przepraszam jeśli nie ten dział (tworzę post jednocześnie w interpretacji i proszę o usunięcie niepasującego), ale chodzi mi o interpretację, bo nie wiem jak to działa... (proszę o łagodny wymiar kary xd).

Otrzymałem sądowy nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Była to jazda bez biletu.

1.Jednym z załączników był druk z ZTM dział Windykacji (bez sądowych pieczątek). Pierwsze zdanie "cyt":
W odpowiedzi na wezwanie Sądu z dnia 12 kwietnia 2016r. doręczone powodowi dnia 18 kwietnia 2016r. powód informuje, iż domaga się zapłaty przez Pozwanego kwoty...

Nie bardzo rozumiem co to ma oznaczać... Powód wzywa sąd, a potem jest ono mu doręczane dopiero?

2.Druga sprawa: na ww. dokumencie ZTM widnieje data wezwania sądu 12 kwietnia 2016r.
Natomiast na samym Nakazie z sądu cyt: "...na skutek pozwu wniesionego w dniu 29 marca 2016r...."

3.Czy wszystko tu się zgadza? Terminy są na krawędzi, ponieważ wystawienie "mandatu" miało miejsce 17 kwietnia 2015r., a z tego, co przeczytałem już, po upłynięciu roku bez wniesienia sprawy taki dług zostaje przedawniony. Stąd chciałbym wiedzieć co oznaczają terminy w punkcie 1.

Powrót