Nakaz zapłaty. Utrata mocy. Umorzenie.

• Autor wątku Autor wątku arcade90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arcade90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
X lat temu E-sąd wydał nakaz zapłaty. Po kilku latach gdy osoba której nakaz zapłaty dotyczy dowiedziała się o całej sprawie złożyła do E-sądu wnoisek o przywrócenie terminu i sprzeciw od nakazu zapłaty.
E-sąd uznał sprzeciw jako skuteczny i skierował sprawę do rozpatrzenia do Sądu Rejonowego.
Oczywiście osoba w sprzeciwie napisała, że nakaz zapłaty nie dotyczy jej osoby, prowadzone postępowanie przez Prokuraturę i Policję udowodniło, że inna osoba użyła dowod osobistego bez zgody i wiedzy i nabrała kredytów na poszkodowaną osobę.

Sąd Rejonowy przysłał pismo, że umorzył postępowanie więc co to oznacza dla osoby poszkodowanej?

arcade90 napisał:
Sąd Rejonowy przysłał pismo, że umorzył postępowanie więc co to oznacza dla osoby poszkodowanej?
jak sama treść dokumentu sądowego brzmi - umorzenie - to znaczy, że sprawa została umorzona, zapewne sąd wydał postanowienie, w którym to postanowieniu umorzył postępowanie sądowe.

Czyli nakaz zapłaty nie ważny? Komornik nie ma prawa ściągać długu?

tak, nakaz upadł i sprawa została przekazana do SR dla właściwości ogólnej pozwanego, komornik powinien zakończyć postępowanie egzekucyjne ze wszystkich składników majątku dłużnika, czy dłużnik poinformował komornika iż nakaz upadł?, wniósł pisemny wniosek o umorzenie postępowania komorniczego?

Dłużnik nie poinformował komornika.
Sąd sam z siebie nie informuje komornika?
Czyli mam rozumieć, ze gdyby nakaz zapłaty się utrzymał to sad by podtrzymał nakaz zapłaty tak?
Umorzenie oznacza w całośći oddalenie nakazu zapłaty w tym przypadku?
O sprawie można zapomnieć?

arcade90 napisał:
Sąd sam z siebie nie informuje komornika?
nie, dłużnik powinien to zrobić dla swojego dobra.
arcade90 napisał:
O sprawie można zapomnieć?
tego nie wiem, jak nakaz upadł w całości, to zapewne będzie sprawa w trybie normalnym.

robinson21 napisał:
tego nie wiem, jak nakaz upadł w całości, to zapewne będzie sprawa w trybie normalnym.

Jaka sprawa? Osobna jeszcze jakaś będzie?
Sąd Rejonowy wydał tylko postanowienie o umorzeniu postępowania

pod suma, z tego co wnioskuje, to był:
1. nakaz zapłaty,
2. sprzeciw od nakazu zapłaty
3. sprawa poszła do Sądu Rejonowego

czy dobrze myślę?

Powrót