Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym uproszczonym

• Autor wątku Autor wątku adamos79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamos79

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, moja mama (wraz z rodzeństwem) otrzymała w/w dokument z SR za pożyczkę brata, który najpewniej zmarł ok dwóch lat temu; pożyczka zawarta w 2017r. Nie utrzymywaliśmy żadnych kontaktów z tą częścią rodziny od ponad kilkunastu lat. Nie poinformowano nas o śmierci itd, dziś z USC postaramy się otrzymać przybliżoną datę śmierci jeśli jest to konieczne. Z dokumentów przesłanych przez sąd wynika, że wierzytelność była dwukrotnie cedowana i ostatecznie trafiła do znanej firmy *** (KNF ostrzega przed nimi). Umowa pożyczki została wypowiedziana przed tymi czynnościami. Pismo zostało doręczone wczoraj tj. 01.06.2020 i od tego czasu mamy 14 dni na złożenie sprzeciwu. Z tego co udało mi się ustalić:
- od 2015 spadki po bliskich przyjmuje się z urzędu z dobrodziejstwem inwentarza.
- od 2019r nie muszę składać sprzeciwu w formie urzędowej, lecz w formie pisma,

Moim głównym pytaniem jest co napisać w argumentacji sprzeciwu? Na myśl przychodzi mi podanie podstawy prawnej, która definiuje przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza z wyjaśnieniem, że właśnie w takiej formie się to odbyło oraz, że ten nakaz jest jednocześnie informacją, że "wujkowi" się najpewniej zmarło.

Czy na tym etapie jestem w stanie samodzielnie sobie poradzić i napisać sprzeciw odrzucający w całości nakaz zapłaty? Przeczytałem dokładnie zalecenia z pisma i raczej samo uzasadnienie sprzeciwu jest dla mnie jedynie problemem. Będę zobowiązany za pomoc.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
od 2015 spadki po bliskich przyjmuje się z urzędu z dobrodziejstwem inwentarza

Jak na razie wciąż macie czas na odrzucenie spadku.
Przypominam, ze zgodnie z art 1015 par. 1 KC
Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania

Innymi słowy spadkobiercy mają 6 miesięcy na odrzucenie spadku, licząc od dnia w którym dowiedzieli się o śmierci spadkodawcy (a nie od daty śmierci).

Powrót