Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym vs nakazowym

• Autor wątku Autor wątku Annamann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annamann

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Złożyłam pozew do sądu o Zapłatę w postępowaniu nakazowym.
Sprawa dotyczy braku płatności za najem.
Do pozwu dołączyłam Umowę Najmu (zawarty był w niej numer konta bankowego), Oświadczenie dłużnika zobowiązującego się do zapłaty długu, dwa wezwania do zapłaty.
Sad wydał Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Sad napisał, ze nie widzi podstaw do wydania nakazu w postępowaniu nakazowym.
Dłużnik nie zaplacil. Nakaz zapłaty z Sądu z datą maj 2021r.
Czy mam jakieś pole manewru do tego, aby Sad wydał nakaz w postępowaniu nakazowym, abym mogła uzyskać tytuł egzekucyjny i skierować sprawę do komornika?
Z gory dziękuje za pomoc
Ania

Wystąp z wnioskiem do sądu o nadanie klauzuli wykonalności posiadanemu tytułowi (nakazowi). Po jego uzyskaniu bez problemu złożysz wniosek u komornika o wszczęcie egzekucji.

Annamann napisał:
Dłużnik nie zaplacil. Nakaz zapłaty z Sądu z datą maj 2021r.
Jesteś pewna, że pozwany nie złożył sprzeciwu? Jeśli nie to nakaz uprawomocnił się po 2 tygodniach od odebrania go przez pozwanego, a zatem w maju/czerwcu 2021r. Już wtedy mogłaś wnosić o nadanie klauzuli i skierować sprawę do egzekucji.

yogi123 napisał:
Jesteś pewna, że pozwany nie złożył sprzeciwu? Jeśli nie to nakaz uprawomocnił się po 2 tygodniach od odebrania go przez pozwanego, a zatem w maju/czerwcu 2021r. Już wtedy mogłaś wnosić o nadanie klauzuli i skierować sprawę do egzekucji.

Zakładam, że gdyby zaistniała taka sytuacja, to byłabym o tym powiadomiona przez Sąd. Domniemam również, ze dłużnik nie odebrał pisma z Sądu, tak jak i nie odbierał moich wezwań do zapłaty , ponieważ zmienił adres zamieszkania.

Mam jeszcze wątpliwości co do jednej kwestii, mianowicie:
Wierzycieli było dwóch (mama i ja). W między czasie mama zmarła, na podstawie Aktu Posw. Dziedz. Jestem jedyna spadkobierczynią, czy jeśli Tytuł egzekucyjny jest wystawiony na wierzycieli mamę i mnie, a złoże wniosek o nadania klauzuli wykonalności dołączając Akt Posw. dziedz. to Sad to przyjmie, czy to skomplikuje ścieżkę formalna?

Przepis prawny:
Art. 788.
§ 1. Jeżeli uprawnienie lub obowiązek po powstaniu tytułu egzekucyjnego lub w toku sprawy przed wydaniem tytułu przeszły na inną osobę, sąd nada klauzulę wykonalności na rzecz lub przeciwko tej osobie, gdy przejście to będzie wykazane dokumentem urzędowym lub prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.
§ 2. Za przejście uprawnień lub obowiązków, o których mowa w paragrafie poprzedzającym, uważa się również zmiany w prawie rozporządzania mieniem wywołane ustanowieniem zarządcy masy majątkowej, kuratora spadku lub zarządu sukcesyjnego albo powołaniem wykonawcy testamentu lub tymczasowego przedstawiciela, jak również wygaśnięciem funkcji zarządcy masy majątkowej, kuratora spadku, zarządcy sukcesyjnego, wykonawcy testamentu lub tymczasowego przedstawiciela.
§ 3. Sąd odmawia nadania klauzuli wykonalności, jeżeli wszczęcie lub dalsze prowadzenie egzekucji możliwe jest na zasadach przewidzianych w art. 8041 i art. 8042. Przepisu tego nie stosuje się, jeżeli wnioskodawca wykaże, że organ egzekucyjny prawomocnym postanowieniem nie dopuścił go do udziału w postępowaniu lub odmówił wszczęcia egzekucji.

yogi123 napisał:
Przepis prawny:
Art. 788.
§ 1. Jeżeli uprawnienie lub obowiązek po powstaniu tytułu egzekucyjnego lub w toku sprawy przed wydaniem tytułu przeszły na inną osobę, sąd nada klauzulę wykonalności na rzecz lub przeciwko tej osobie, gdy przejście to będzie wykazane dokumentem urzędowym lub prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym.
§ 2. Za przejście uprawnień lub obowiązków, o których mowa w paragrafie poprzedzającym, uważa się również zmiany w prawie rozporządzania mieniem wywołane ustanowieniem zarządcy masy majątkowej, kuratora spadku lub zarządu sukcesyjnego albo powołaniem wykonawcy testamentu lub tymczasowego przedstawiciela, jak również wygaśnięciem funkcji zarządcy masy majątkowej, kuratora spadku, zarządcy sukcesyjnego, wykonawcy testamentu lub tymczasowego przedstawiciela.
§ 3. Sąd odmawia nadania klauzuli wykonalności, jeżeli wszczęcie lub dalsze prowadzenie egzekucji możliwe jest na zasadach przewidzianych w art. 8041 i art. 8042. Przepisu tego nie stosuje się, jeżeli wnioskodawca wykaże, że organ egzekucyjny prawomocnym postanowieniem nie dopuścił go do udziału w postępowaniu lub odmówił wszczęcia egzekucji.

Teraz wszystko jasne, dziękuje bardzo za pomoc.

Powrót