nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku frew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

frew

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam
Posiadam spółkę cywilną świadczącą usługi dostępu do sieci Internet.
Trafił się jeden nierzetelny klient który przestał płacić pomimo trwania umowy terminowej. Proszę o radę, czy mogę domagać się przed sądem oprócz oczywistego zadłużenia z tytułu nieopłaconych faktur VAT również utraconych dochodów od momentu wypowiedzenia umowy z winy abonenta do terminowego jej zakończenia ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

w skrócie: awansem - nie. po rozwiązaniu umowy - tak. funkcję odszkodowania pełnią odsetki.

Trochę więcej szczegółów:
umowa zawarta w dniu 02.02.2011 na okres 24 miesięcy.
od samego początku nie zapłacił ani złotówki. Po 4 miesiącach wysłałem pismo wzywające do zapłaty za zaległe faktury. Niestety bez powodzenia. Po miesiącu wysłałem pismo o rozwiązaniu umowy.
Wiem, że mogę domagać się zwrotu za wystawione faktury plus odsetki do dnia zapłaty, lecz czy za 20 miesięcy które umowa powinna trwać również mogę domagać się z tytułu utraconych zysków ? jeżeli tak to na podstawie jakiego paragrafu ?
dziękuję za pomoc.

znalazłem w Internecie 471 § 3 kc. Czy na podstawie tego artykułu mogę domagać się od swojego dłużnika zadośćuczynienia z tytułu utraconych zysków ?

Weź jako przykład to, jak postępują w podobnych sytuacjach duże firmy świadczące usługi telekomunikacyjne. Windykacja niezapłaconych należności i kara za zerwanie umowy, nawet jeżeli zerwał ją operator (czyli Ty) z powodu zaległości. To wszystko powinno być zawarte w umowach, dlatego uważam, że należy opierać się na gotowych wzorcach, nad którym pracowały sztaby prawników.
Obecnie poniesione straty musiałbyś udowodnić, a nie jesteś w stanie wykazać, czy w tym okresie miałbyś innego i wypłacalnego klienta na łączu. Może tak, a może nie. Dla sądów to za mało.

Powrót