Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku Zireael1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zireael1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Otrzymałam dziś nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, przez Sąd Rejonowy w Lublinie, w którym wzywa się mnie do uiszczenia zaległości za kredyt, który został spłacony w pełni w 2009 roku i oddania kosztów procesu.
Pozew został wniesiony przez Kredyt Inkaso I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawie.
W pouczeniu zaznaczono, iz nakaz zapłaty został wydany na podstawie twierdzeń powoda, niezweryfikowanych na podstawie dowodów przez sąd.
Powód zawarł umowę przelewu w dniu 24.08.2011 roku z Lukas Bank S.A o przejęciu wierzytelności, jaką ponoć zalegałam.
W dowodach podał moją umowę zawartą w 2008 roku na kredyt gotówkowy oraz inne dokumenty związane z przejęciem wierzytelności od Lukas Banku.
Dodał również jako dowód zawiadomienie mnie, jako pozwanej o przelewie wierzytelności, wezwanie do zapłaty skierowane przez powoda do mnie, potwierdzenie wysłania listu poleconego zawierającego zawiadomienie o przelewie i wezwanie do zapłaty w terminie 5 dni od daty otrzymania.
Jest jeden mankament całej tej sprawy. Żadnego z pism, wymienionych w dowodach nigdy nie otrzymałam. Nie miałam zielonego pojęcia o przejęciu mojej rzekomej wierzytelności. Nawet nie wiem za co została wytyczona kwota ponad 500 zł +naliczone przez nich odsetki. Na dodatek zobowiązują mnie do zwrotu kosztów procesu i zwrotu kosztów ich pełnomocnika.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Zważywszy na to, iż cały kredyt został przeze mnie spłacony, a w dniu spłacenia ostatniej raty otrzymałam informację iż nie mam żadnych zaległości na dzień spłacenia kredytu.

Ostatnia edycja:
Do EPU wnieś sprzeciw, nie musisz pisać dlaczego. Na tym etapie postępowania wystarczy że napiszesz iż sprzeciwiasz się nakazowi zapłaty. Następnie udaj się do Lukas Banku i poproś o sprawdzenie Twojego kredytu, najlepiej jakbyś otrzymała potwierdzenie spłaty kredytu.

Zireael1990 napisał:
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Zważywszy na to, iż cały kredyt został przeze mnie spłacony, a w dniu spłacenia ostatniej raty otrzymałam informację iż nie mam żadnych zaległości na dzień spłacenia kredytu.

Czy informacja była pisemna? Czy posiada pan dowody spłaty?

rafal_26 napisał:
Czy informacja była pisemna? Czy posiada pan dowody spłaty?

Posiadam dowody spłaty.
Informacja o braku zaległości na dzień spłaty była jedynie ustną.

Jeśli posiada pani dowody spłaty, wówczas w sprzeciwie należy podnieś argumentację j/w.

Niestety kolega marcel20 pisze tylko połowiczną prawdę.

Na etapie epu wystarczy napisanie sprzeciwu jednym zdaniem.

Jednak, jeśli roszczenie dotyczy kwoty poniżej 10 tyś zł, sąd wł. ogólnej (po przekazaniu mu sprawy przez sąd w Lublinie) zwróci się do pani o wniesienie sprzeciwu na formularzu urzędowym. Więc warto od razu się skupić i wnieść sprzeciw na formularzu urzędowym. Nie jest to błąd, a zawsze ominie pani kolejny kłopotliwy etap.

Powrót