Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku joanna049
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna049

Umowa kredytu gotówkowego z dn 15.04.2009r. W umowie zapis, że Bank może wystąpić o nadanie bankowemu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności najpóźniej w terminie do dnia 13.04.2015.

po roku przestałam spłacać...brak funduszy..

Dnia 17.08.2011 wypowiedzenie umowy pożyczki (Eurobank)
Dnia 13.11.2012- ostateczne wezwanie do zapłaty z Eurobanku.
dnia 12.12.2012 dostałam pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z Sądu w Lublinie...
Dnia 25.09,2014 informacja o sprzedaż długu do firmy BEST.

Żadnej reakcji z mojej strony, oczywiście Best wydzwaniał, ale nie odbierałam.

Wczoraj dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z firmy Best+ pozew z Sądu Rejonowego w Elblągu.
Cesja wierzytelności z umowy kredytu gotówkowego z dn 15.04 2009
Kwota wymagalnej należności 7833,14 + koszty postępowania 1200,00

Wiem, że mogę napisać sprzeciw...mniej więcej wiem jak to zrobić...
Czy złożenie sprzeciwu coś kosztuje???
Czy dług się przedawnił, nie wiem jak to policzyć...ostatnia rata przypadała 13.07 2012.

joanna049 napisał:
Czy dług się przedawnił, nie wiem jak to policzyć...ostatnia rata przypadała 13.07 2012.
Zapomnij o ostatniej racie. Bieg terminu przedawnienia został przerwany wniesieniem pozwu do sądu (12.12.2012 r.). Za sprzeciw się nie płaci, lecz przedłużając sprawę zwiększasz odsetki.

czyli to nic nie da? płacić tez nie mam z czego....a w piśmie jest że będą ze mną w ogóle rozmawiać jak wpłacę minimum 4000zł

joanna049 napisał:
czyli to nic nie da?
Co ma dać? Przecież naprawdę jesteś winna te pieniądze. Wniesienie sprzeciwu wydłuży postępowanie, ale w końcu zapadnie wyrok. A jaki może zapaść? Łatwo zgadnąć, wszak dług jest jak najbardziej prawdziwy.

czyli lepiej podpisać ugodę z best i spłacać czy czekać na komornika i spłacać u komornika?
Czy mogę pisać o umorzenie odsetek czy coś w tym stylu?

joanna049 napisał:
czekać na komornika i spłacać u komornika?
To najgorsze możliwe wyjście. Nie wolno nigdy pozwolić by doszło do egzekucji komorniczej.
joanna049 napisał:
Czy mogę pisać o umorzenie odsetek czy coś w tym stylu?
Pisać możesz wszystko, ale nie ma to sensu. Zamiast tego wynegocjuj najkorzystniejszą dla siebie ugodę. Tylko podejdź do tego "biznesowo". Żadne prośby o litość. Należy przekonać drugą stronę, że opłaci się jej zgodzić na umorzenie części odsetek (raczej nie ma co marzyć o wszystkich), bo za to otrzyma natychmiast wpłatę kwoty ... (tu jak najwięcej dasz radę), a potem systematyczne raty w wysokości (tu znów możliwie największe). Itp., itd.

Powrót