Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku paola432
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paola432

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam wszystkich internautów ;) Mam taki mały problem i nie wiem co mam zrobić bo pierwszy raz z czymś takim się spotkałam może ktoś was będzie mógł mi doradzić co mam zrobić chodzi mianowicie o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym na przejazd bez biletu które miało miejsce 09-08-2008 od tego też czasu nie dostałam żadnego wezwania do zapłaty jedynie w pozwie znajduje się kserokopia wezwania do zapłaty które do mnie nie dotarło. Chciałabym się dowiedzieć po jakim czasie bez wyroku sądu taka sprawa się przedawnia?Czy jest jakiś okres? Oraz czy jest sens się odwoływać i jako sprzeciw podać że żadne wezwanie do mnie nie dotarło. Pozdrawiam wszystkich z Góry dziękuje za odpowiedź

1. wezwanie nie dotarło, bo....?

2. raczej nie ma szans na wygranie sprawy i trzeba zapłacić - przedawnienie na pewno nie nastąpiło w ciągu 14 miesięcy;

Szczerze mówiąc nie wiem czemu nie dotarło nie było to wysłane listem poleconym bo sprawdzałam na poczcie. Skoro nie mieli żadnej odpowiedzi to powinni wysłać wezwanie listem poleconym a nie kierować sprawy do sądu. Dlaczego mam ponosić teraz koszty sądowe jeżeli nie dostałam tego wezwania o to mi chodzi.A po jakim czasie takie sprawy sie przedawniają jeżęli nie ma wyroku sądowego? Pozdrawiam

Sprawa przedawnia się z upływem 3 lat od dnia wystawienia mandatu.

Jeżeli chodzi o wezwanie do zapłaty - nie jest ono obowiązkowe w tym wypadku, chociaż powinno zostać wysłane, jednakże nie napisała Pani dlaczego nie doszło. Mogła go Pani celowo nie odebrać. Nawet jeżeli tak nie było, to nie jest to podstawą do złożenia sprzeciwu, będzie Pani sobie generować nowe koszty, a sąd i tak nakaże Pani zapłacenie mandatu.

Właśnie skąd termin 3 lat? Według prawa przewozowego jest to jeden rok i 3 miesiące na odwołanie się

Jeżeli chodzi o wezwanie do zapłaty - nie jest ono obowiązkowe w tym wypadku...

USTAWA z dnia 15 listopada 1984 r. Prawo przewozowe.
Art. 75. 1. Dochodzenie roszczeń w postępowaniu sądowym na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przysługuje uprawnionemu po bezskutecznym wyczerpaniu drogi reklamacji, przewoźnikowi zaś - po bezskutecznym wezwaniu zobowiązanego do zapłaty.
2. Reklamacje lub wezwanie do zapłaty uważa się za bezskuteczne, jeżeli dłużnik nie zapłacił dochodzonych należności w terminie 3 miesięcy od dnia doręczenia reklamacji lub wezwania do zapłaty.

Termin 3 letni wzięłam z KC.

Kwestia jest taka, dlaczego wezwania Pani nie dostała.

gosia s:

to zanim znowu coś weźmiesz, to najpierw zastanów się, bo gdyby ktoś posłuchał Twoich rad, to miałby niezłe bagno, ja już sam naliczyłem 5 zupełnie nietrafionych;

Rafale - to może sam pomożesz w tej sprawie, zamiast podliczać i oceniać innych - nie od tego tutaj jesteś. Skoro znasz rozwiązanie, to je napisz, wtedy inni nie będą musieli się udzielać. Po to jest forum, jak ktoś się pomyli, inni go poprawią, nikt nie jest nieomylny - a właściwych porad też już wiele udzieliłam.

Poza tym, przepisy każdy potrafi wkleić, ale podanie rozwiązania sprawy to rzadkość, lepiej spróbować pomóc, niż siedzieć cicho ze swoją wiedzą i odzywać się wtedy, kiedy ktoś się pomyli, na zasadzie wytykania. Jeżeli chcesz wytykać, napisz na PW, a na forum podaj poprawne rozwiązanie.

Powrót