Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku kotecek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotecek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,
Otrzymałam dziś 2 nakazy zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Miałam zaciągniętych kilka pożyczek w parabankach,wszystkie regulowałam na bieżąco do czasu utraty pracy i pojawienia się kłopotów finansowych.
Żadna z firm nie chciała słyszeć o odroczeniu czy przesunięciu rat,szybko pozbyli się kłopotliwego klienta sprzedając moje długi firmom windykacyjnym,z którymi nie nawiązywałam negocjacji.
Sprawy trafiają do sądu,czego efektem są otrzymane dziś nakazy zapłaty.
Chciałabym wnieść sprzeciw od tychże nakazów lecz nie bardzo wiem jak to zrobić i jak uzasadnić.
Kwoty nie są małe,chcę je spłacić w sumach takich jakie są faktycznie uczciwie wyliczone a nie wzięte z kosmosu i chciałabym zyskać choć trochę na czasie bo na chwilę obecną nie wytrzasnę tak dużych pieniędzy w ciągu dwóch tygodni.
Może ktoś poradzi coś?:(

Żeby złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty trzeba zobaczyć co jest w aktach sprawy czyli udać się do sądu i przejrzeć akta sprawy oraz zrobić zdjęcia dokumentom znajdujących się w aktach sprawy. Czy pozwaly cię firmy pożyczkowe czy jakieś fundusze sekuruku?

dzięki Robinson21,za odzew,pozwy są od Ultimo Portfolio.....z siedzibą w Luksemburgu a drugi Prokura Niestandaryzowany.....z siedzibą we Wrocławiu

Myślę że wszystko co mają mi wysłali bo jest sporo dołączonej dokumentacji,czy w aktach sprawy może być coś innego? nie znam się kompletnie na tym.Gdzie się w tym sądzie zgłosić żeby przejrzeć te akta? jest szansa że tak mało doświadczona jak ja sobie z tym poradzi czy lepiej od razu pójść po pomoc prawną miejscową?
moderacja
proszę nie pisać posta pod postem, jest możliwość edycji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kotecek napisał:
pozwy są od Ultimo Portfolio.....z siedzibą w Luksemburgu
ostatnio przegrali jak wystąpili, wyrok jest świeżutki bo 29.11.2019 roku,
kotecek napisał:
Prokura Niestandaryzowany.....z siedzibą we Wrocławiu
też się da,
kotecek napisał:
Myślę że wszystko co mają mi wysłali bo jest sporo dołączonej dokumentacji,czy w aktach sprawy może być coś innego?
obstawiam że tak,
kotecek napisał:
Gdzie się w tym sądzie zgłosić żeby przejrzeć te akta?
do sądu który wydał nakaz zapłaty a dokładnie do biura obsługi interesantów lub zadzwonić do sądu i zamówić akta na dany dzień i godzinę,
kotecek napisał:
jest szansa że tak mało doświadczona jak ja sobie z tym poradzi czy lepiej od razu pójść po pomoc prawną miejscową?
możesz udać się do fachowego pełnomocnika, który na tym się zna i wie czego szukać w papierach, pierwszy lepszy nie jest wskazany,

Pamiętaj, że nawet jeśli uda Ci się skutecznie obalić pozwy i sąd oddali powództwo, bo np. Roszczenie nie będzie wykazane, czy przedawnione, to dług nadal istnieje. Wierzyciel będzie mógł umieścić twoje dane w KRD, co może skutecznie utrudnić Ci życie...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Pamiętam...,życie i tak mam już mam skutecznie utrudnione a długi tak czy siak zamierzam spłacić ale uczciwe kwoty

Sprawa jest ,po pierwsze trzeba się udać do Sądu w terminie ,który pozwoli zebrać materiał do obrony i w terminie nie przekraczalnym termin wskazany w pozwie zazwyczaj 14 dni liczony od dnia otrzymania pozwu ,złożyć sprzeciw.Tu też jest ważne czy wnioskodawca złożył wniosek za druku formalnym czy na piśmie, jest to wskazane w pozwie w pouczeniu. Można też od razu wnieść wniosek o pełnomocnika z urzędu ,lecz niezbędne będzie wykazanie braku finansowego możliwości zapłaty za pełnomocnika z wyboru. Warto to zrobić ,gdyż pełnomocnik może wykazać ,żę część bądź całe zadłużenie zostało przeterminowane zgodnie a art 118 kc , To wszystko co pokrótce mogę odpisać .

Powrót