Nakaz zapłaty z 2012

• Autor wątku Autor wątku GhoustDragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GhoustDragon

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam ponownie.

Dziś, tj. 05.04.2018 otrzymałem od komornika zawiadomienie o wszczęciu postępowania i zajęciu wynagrodzenia. Nakaz zapłaty z 14.05.2012 wystawiony w EPU. Postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności z 29.12.2017 zaopatrzone w klauzule wykonalności z 02.01.2018. Należność główna ok. 200zł plus odsetki, opłaty itd - razem ok. 800zł. Wierzyciel Intrum Justita Debt Fund 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny.
Jako dłużnik dane adresowe z czasów kiedy studiowałem w Lublinie i tamtejszy adres, pod którym nie mieszkam od 2011 roku.

Po pierwsze za skarby świata nie kojarzę co to za dług.
Po drugie (i dla mnie ważniejsze) czy aby czasem dług nie jest przedawniony? Tzn. skoro nakaz zapłaty jest z 2012, a nie było żadnych ruchów w tym kierunku przez blisko 6lat to wszystko jest zgodnie z prawem?

Czy jest szansa odwołać się ( zarzut nie dostarczenia nakazu zapłaty na właściwy adres) i jak to zrobić?

Dodam, że pismo poszło do pracodawcy i konto w banku też już zajęte z tego tytułu.

Proszę o pomoc.

Sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem nieprawidłowego doręczenia pierwszego pisma sądowego.

Przy czym warto zaznaczyć, że jedyne skutki jakie wywołasz to takie, że otrzymasz korespondencję oraz przeciągniesz wszystko w czasie.
Dług i tak będzie do zapłacenia, bo nie miało tu miejsce żadne przedawnienie.

Zgadza się, robić sztukę dla sztuki nieopłacalne,

Arystokrata20 napisał:
Przy czym warto zaznaczyć, że jedyne skutki jakie wywołasz to takie, że otrzymasz korespondencję oraz przeciągniesz wszystko w czasie.
Dług i tak będzie do zapłacenia, bo nie miało tu miejsce żadne przedawnienie.

Tzn.? Bo nie bardzo rozumiem...
Skoro nakaz zapłaty jest z 2012 roku to minęło już 6lat, a przedawnienie długu to 3(5)lat, więc dlaczego przrdawnienie ma nie być?

GhoustDragon napisał:
Tzn.? Bo nie bardzo rozumiem...
Skoro nakaz zapłaty jest z 2012 roku to minęło już 6lat, a przedawnienie długu to 3(5)lat, więc dlaczego przrdawnienie ma nie być?
Bo przedawnienie nakazu zapłaty to 10 lat

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Morgan41 napisał:
Bo przedawnienie nakazu zapłaty to 10 lat

No dobrze, ale od nakazu zapłaty mogę się odwołać/złożyć sprzeciw.
Ponad to nie wiemy, czy sam nakaz został wystawiony na dług, który był przedawniony?
Rozumiem, że po złożeniu do sądu sprzeciwu(nie dostarczenie pisma w sposób prawidłowy) to bieg odwołania od nakazu zapłaty biegnie na nowo - dwa tygodnie?
I w tym czasie mogę złożyć sprzeciw, nie uznając długu(wszak możecie mnie torturować a naprawdę nie wiem o co chodzi).
Zakładam też, że po przywróceniu terminu będę miał dostęp do akt i będę mógł sprawdzić o jaki dług chodzi i wtedy ewentualnie podnieść zarzut przedawnienia?

Poprawcie jeśli się mylę.

GhoustDragon napisał:
Rozumiem, że po złożeniu do sądu sprzeciwu(nie dostarczenie pisma w sposób prawidłowy) to bieg odwołania od nakazu zapłaty biegnie na nowo - dwa tygodnie?
dwa tygodnie lub 14 dni od otrzymania nakazu i pozwu - przy czym zakładamy że pierwszy sprzeciw (zarzut nieprawidłowego doręczenia) zostanie przyjęty przez sąd,
GhoustDragon napisał:
Zakładam też, że po przywróceniu terminu będę miał dostęp do akt i będę mógł sprawdzić o jaki dług chodzi i wtedy ewentualnie podnieść zarzut przedawnienia?
dostęp do akt masz bez złożenia sprzeciwu gdyż jesteś stroną w sprawie,

robinson21 napisał:
dostęp do akt masz bez złożenia sprzeciwu gdyż jesteś stroną w sprawie,
Gdzie i w jaki sposób w taki. Razie mogę sprawdzić czego dotyczy sprawa, kto był pierwotnym wierzycielem itd.?

Załóż konto w EPU i będziesz miał dostęp do wszystkich danych

Tak czy siak musisz na razie udowodnić błędny adres i nieprawidłowe doręczenie, potem odebrać już pod właściwym nakaz zapłaty wraz z pozwem - a potem, czytając pozew, będzie można pisać sprzeciw. Na razie to byłoby wróżenie z fusów.

Powrót